сряда, 7 февруари 2007 г.

Полярните мечки се чувстват добре, а Слънцето загасва!



Какво да кажем за новите данни за Глобалното затопляне? Първо започвам оттам, че те не са публикувани. Точно така - не са публикувани. Това, което ни представиха в Париж е само резюме на доклада от експертите към ООН за климатичните промени - GIEC. Самият доклад, засега, е все още само за просветените, т.е. за тези със специален достъп.
Едно от обясненията за непубликуването му, изглежда е желанието на авторите да го "доизгладят" - от резюмето става ясно, че сигурните доказателства за затопляне , практически не съществуват.

Очевидно, тази тенденция на отрезвяване на научното и обществено мнение, силно възбужда зеленото лоби и го кара да упражнява натиск в посока на коригиране ( към завишаване) на недостатъчно черните краски в доклада.

Ами да, прави са. Какво е това увеличение само с 40 см на нивото на океаните и то за 100 години? Много по-добре в ушите, звучеше предишната прогноза - 4 метра за 30 години, вечен мрак, наводнения, които ще започнат едва ли не утре!

Екоразочарованието е голямо. Като капак на всичко и белите мечки са си добре. ( виж снимката ). Хранят се и се размножават. Ядат пингвини. Горките пингвини! Ако зелените бяха прави, пингвините щяха да са доволни. За тях, намалявaнето на белите мечки в резултат от затоплянето, би било много добра новина. Т.е. пингвините би трябвало да са за глобалното затопляне. Питам се защо всички медии са се загрижили само за мечките, а не им пука за птиците?
Зеленото лоби се опитва да подави всякаква критика на тезата си за предстояща климатична катастрофа. Целият дебат е сантиментално политизиран и има много малко общо с науката....пък и въобще не става въпрос за наука, а за преразпределяне на власт и пари. Иначе защо е наложено табу върху дискусията за положителните страни на евентуално затопляне на климата? Никой не говори за това, какво ще спечели Европа ако намали консумацията си на енергия за отопление(това ще намали замърсяването) и периодът за култивиране се увеличи.

Приказките на фашоеколозите, занимаващи ни с проблеми от типа: " Слънцето ще угасне! Да вземем мерки!" са ни вече добре познати. Да, те са прави, че след много милиарди години слънцето ще угасне...но нали никой от вас не си въобразява, че човек може да промени това?

Няма коментари: