петък, 9 февруари 2007 г.

Русия и САЩ никога няма да бъдат врагове. Путин цитира Буш.




Това е казал президента Путин. Същото мненение споделя и Буш, който неодавна нарече Русия, приятел на Америка. В думите им има истина. Това са единствените Велики сили, който никога не са воювали пряко една с друга.
10 февраля 2007, 14:01
Владимир Путин уверен, что Россия и США никогда не будут врагами.
Выступая на Мюнхенской конференции президент России процитировал слова президента США Джорджа Буша, который заявил, что исходит из того, что Россия и США никогда не будут противниками и врагами. «Я с ним согласен», - сказал глава российского государства, передает
РИА «Новости».
И за да подвърди тези си думи, Русия отказва да е предавала нови ракетни технологии на Иран:
10 февраля 2007, 13:45
Россия не передавала Ирану ракетные технологии - это делали многие другие страны, в том числе из Европы, заявил президент РФ Владимир Путин.
«У меня нет сведений, что Россия в 90-е годы оказывала Ирану помощь в создании собственных ракетных технологий. Там активно очень действовали другие страны. В том числе технологии шли по разным каналам. У нас есть свидетельства тому - я в свое время передавал их напрямую президенту Соединенных Штатов», - сказал российский лидер, выступая на Мюнхенской конференции по безопасности.
«Из Европы идут технологии, из азиатских стран. Так что Россия здесь ни при чем», - подчеркнул он, передает
РИА «Новости».


Русия и САЩ имат и друг общ интерес - икономически. Известна е ролята на Президента Буш в стабилизирането и укрепването на руската държава. Известно е и това, че Буш и Путин са лични приятели. Тази дружба е скрепена с джентълменско споразумение за начина, по който се инвестират парите от Стабфонда.Какво е Стабфонд? - Стабилизационен фонд. Той е създаден от руското правителство за да предодврати прегряването на руската икономика, която не може да усвои огромните постъпления от продажбите на ресурси. Той функционира по следния начин:
Правителството е фиксирало цена за барел на $27 и в бюджета постъпват само данъците от тази сума. Ако международната цена на петрола е $57, оставащите данъци върху $30 постъпват в Стабфонда , с който правителството не може да разполага. Тези пари се използват само по предназначение за "стабилизиране" на държавата. От този фонд бяха изплатени външните задължения и по-голямата част от него е вложена в американски държавни ценни книжа. Т.е. голяма част от руската свръхпечалба от петрол се инвестира в американската икономика. Америка е доволна, а ЕС е губещ. Той е основен купувач на руски ресурси, но не успява да задържи парите при себе си. Руско-американската дружба, засега, е поставена на здрава основа - взаимния интерес.

Няма коментари: