петък, 9 февруари 2007 г.

Израел атакува. Ребелот в Ливан.

След съмнителните резултати постигнати по време на миналата кампания в Ливан, показали липсата на характер и в армията , но и в управляващата политическа класа, Израел атакува отново. От вчера са в ход нови военни операции срещу Хизбула.
Вече няколко часа тежките булдозери D-9, следвани от танкове навлизат прогресивно в триъгълника между Авивим-Арун - Арас - moshav.

Целта на операцията е да бъдат изчистени дистанционно взривяващите се бомби, които Хизбула е поставила на пътя на израелските патрули. Това развитие на ситуацията, започна преди седмица с повторното разгръщане на ислямистките сили близо до границата. Под носа на "мироопазващите" сили на ООН, Хисбула е реконструирала в Насрала голяма част от терористичната си инфраструктура. ООН и ливанската армия не се намесват.

Израел от своя страна, както го изисква резолюцията 1701 на ООН, поиска FINULда се намеси. Никакъв резултат. Сега Цахал има думата.
Операцията е основно на израелска територия на север от секюризираната военна зона. Тази територия е призната от ООН като принадлежаща на Израел и е дефинирана като синя линия или международна граница.

Хизбула използва, че армията подцени този район, за да изгради бази за подръжка на бъдещи терористични операции. Шиитите интегристи окуражаваха ливанските селяни да използват земите за селскостопански цели чак до военната бариера, напълно игнорирайки, че се намират на израелска територия.

В началото на операцията, израелскот правителството предупреди Ливан да не пречи на работата на булдозерите. Ливанците, както винаги, нищо неразбрали, са започнали да стрелят срещу машините разчистващи препятствията. Стрелбата е от близката планина Ал Ел Арун. Това предизвиква намесата на танковите части натоварени с осигуряването на сигурността на операцията. Ливанската позиция е била прчистена без жертви от израелска страна.

В момента присъствието на военно въздушните сили над територията на конфликта е впечатляващо. Различен тип машини, основно от базата Kh’el Avir, осигуряват разузнаването и играят възпираща роля. Сухопътните сили са в достатъчна концентрация за да осигурят и по-мащабно настъпление.


timber

Няма коментари: