събота, 2 юни 2007 г.

Двойните стандарти на класическите медии. Al-Qaeda torture methods.

Около 6000 статии за затвора Абу Граиб и само две за откритата наскоро инструкция за измъчване писана от Ал Кайда. Хиляди репортажи за Гуантанамо и мълчание за центъра за заложници на терористите, наскоро неутрализиран от американската армия. В този център, са открити и освободени 41 затворници, но странно защо този факт предизвиква малко интерес.

Защо е така? На какво се дължи този двоен подход? Можем да се досетим за няколко хипотези. Една от тях е, че традиционните медии не желаят да информират за положителни резултати от действията на коалиционните сили в Ирак. За Коалицията се пише или лошо или нищо. Страх ги е, че това до голяма степен ще аргументира военната интервенция. Пълно е отхвърлянето на информацията, която постъпва от американските въоръжени сили, докато тази от терористите е широко разпространявана и толерирана. Друга хипотеза за незаинтересоваността на медиите, би могло да бъдат трудностите, които срещат да обяснят на читателите си, причината за измъчването на затворниците. Това измъчване не е било провокирано от действия на неприятеля (коалицията). Всичко това влиза в противоречие с изгражданата до сега представа за ислямиста борец срещу окупатора.

Но каквато и да е причината за този двоен подход, резултатът е един и същ – намаляване на качеството и достоверността на информацията предоставяна ни от тях. Това поставя под съмнение и добрата им воля, както и поражда съмнение по отношение уважението им към читателя. Изглежда също, че тези традиционни медии, разбират все по-малко и по-грешно светът в който живеем … дължащо се на факта че провеждат медии политика, не центрирана върху обективността, а такава, която се опитва да манипулира общественото мнение, вкарвайки го в предварително зададена им от собствениците рамка.

Няма коментари: