понеделник, 24 септември 2007 г.

След Шрьодер ... и Ширак на заплата в ГАЗПРОМ



Бившият президент на Франция Жак Ширак и бившият германски канцлер Герхард Шрьодер пристигнаха вчера в Сочи по покана на президента Владимир Путин, съобщи пресслужбата на Кремъл. Шрьодер ще ръководи събранието на акционерите на германско-руския консорциум "Северен поток" за строежа на газопровод под Балтийско море.

Тия двамата дали преди да се кланят на Путин , не са ли били на хранилката на КГБ? Нещо много се изнервиха напоследък. Дали пък не е заради това:

Миналата седмица Европейската комисия обяви дългоочакваната стратегия за либерализация на енергийния сектор. Най-много реакции предизвика предвижданото разделяне на производството и енергоподаването от преносните мрежи, или т.нар. принцип на разделяне на собствеността. Анализатори видяха в него "шамар" за руския гигант "Газпром", тъй като принципът на практика забранява на доставчика да купува и преносните мрежи. По този въпрос представител на "Дневник" разговаря с автора на стратегията еврокомисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс.
  • Според вашето предложение външни инвеститори няма да могат да придобиват контрол над мрежи за пренос на газ и ток в ЕС, освен ако няма договор между съюза и държавата, от която е компанията. Как ще повлияе това на съществуващите енергийни договори на страните членки?
- В момента няма договори между страна членка и външни страни относно достъп до мрежите за пренос на енергия. Знаем, че някои страни от ЕС обмислят подобни договори, но смятаме, че за всички ще е по-добре да има общ европейски подход, вместо двустранен. Но сега няма договори, които са в разрез с предложението ни....
  • Вчера от "Газпром" казаха, че енергийната ви стратегия ще има ефект върху сигурността на доставките и цените в Европа. Притеснявате ли се от евентуални спънки в доставките или поскъпване на газа? И какво ще предприемете, за да не се случи това?
- "Газпром" казаха също, че тепърва ще проучват предложението ни. Не се притеснявам за нарушения в доставките. От компанията посочиха, че ако условията, които предлагаме в ЕС, не са им изгодни, ще търсят и други пазари. Не можем да изключим тази възможност, но не се притеснявам, защото нашият пазар е добър и имаме и други доставчици. Но същевременно наистина вярвам, че тези изказвания са само думи на предпазливост. "Газпром" трябва да се запознае с текста, да го обсъдят с нас. Не виждам никакви реални заплахи за доставките. "Газпром" е важен доставчик на европейския пазар и съм уверен, че ще преодолеем взаимните опасения. Нека да сме честни, такива винаги има например, че "Газпром" ще завладее пазара. Но сега ние поставяме този проблем на масата за преговори нека да го обсъдим и решим. По мое мнение, колкото повече правна яснота има, толкова по-добре за нас, толкова по-добре и за "Газпром".
  • Независимо дали ни харесва или не, в момента ЕС не може без външни газови доставки. И доколкото преговорите ще се водят с тези, от които зависим, това не отслабва ли позицията на Европа автоматично?
- Не, точно обратното укрепва я. Човек преговаря за нещата, които иска да купи. Ние искаме да купуваме руски газ, затова искаме да преговаряме. Когато отида с парите си да купя хляб, продавачът не може да ми заяви, че за сметка на хляба, който ще ми продаде, иска да се нанесе в дома ми, защото така му харесва. Нещо такова прави "Газпром", а нещата трябва да са отделни. Газовите компании трябва да се съсредоточат да произвеждат и продават газ. Инфраструктурата е нещо друго, тя е изключително важна и не може в едни и същи преговори да се смесват производството и доставките. Искаме да разделим тази две неща. А ако някоя компания каже, че не иска да продава при тези условия - е, ще бъде тъжно, но тогава ще отидем при друг продавач, който ще играе по правилата. Такива неща се случват, нито една стока не е незаменима. Ето, ядрената енергетика е тук можем да строим централи, възобновяемите източници са тук можем да инвестираме в тях или в чисти въглища....

Няма коментари: