вторник, 13 ноември 2007 г.

Зелени спекулации



От филма научаваме, че темата за климатичните промени е използвана от политиците както от дясно така и от ляво.

Края на 80те години, Маргарет Тачър отпуска голям бюджет на британските климатолози за да докажат, че въглищата са опасни (изгарянето им води до отделяне на отровни пушеци и голямо количество СО2). Това и служи за обръщане на общественото мнение и спечелване на подкрепа за затварянето на мините в Англия.

В САЩ, НАСА използва темата за да надуе бюджета си за изследвания върху затоплянето. Десетки сателити и стотици учени харчат пари в тази насока.

Така лека полека, влизаме в затворения кръг, който наблюдаваме в наши дни. Днес милиарди долари изтичат в джобовете на тези , които би трябвало да се борят в новия „апокалипсис”.

Трябва да се върнем към здравия смисъл. Имайки предвид сумите, който са в зелената игра, политическите и икономическите интереси не само на зелените лобита, но и на десни политици, трябва да се запитаме до колко предплатените научни изследвания са достоверни. Как можем да разберем, че парите ни отиват за нещо добро, когато имагинерните резултати се чакат след няколко поколения? Т.е. , всичко което се опитват да ни продадат днес Ал Гор и компания е емпирично непроверимо, което позволява пълна свобода на интерпретациите и прогнозите.

Няма коментари: