вторник, 30 януари 2007 г.

Меркел е добър пилот. Германия излита.


Увеличаването на БНП за 2006 е от оптималното 2,5%, благодарение на либералната икономическа политиката водена от правителството на Меркел след декларацията от 2004.

Основно тя се базира на flat tax, което означава приоритетно таксуване на "консумацията" , а не на доходите от "работа". ( ДДС беше увеличено от с 3% и в момента е от 19%). Предприятията водят коректно счетоводство, сметките им са в добро състояние и те дисциплинирано плащат пенсионните си вноски във фондовете. Държавната администрация преразгледа разходите си и ги преструктурира , за да ги направи по-прозрачни , но по-ефективни.

Излиза, че две години са достатъчен срок за реформирането на една икономика, която беше отровена от регулации и нерационалност, дължаща се и на честа държавна намеса. Само две години трябваха на германците да скъсат с "рейнския" тип псевдокапитализъм, който беше причината за стагнацията в миналото. Германия доказа, че не съществува алтернатива на либералния капитализъм, не съществува трети път.

Страната сега е в идеална конфигурация. Увеличаването на БНП отговаря на увеличаването на производителността от 2,5%, инфлацията е по-малко от 1,5%, с лихвите всичко е наред и 10 годишният Bund е около 4%, което се връзва прекрасно с другите параметри около 2,5%( да не забравяме, че ЦЕБ е за лихвен процент от 3,75% - в най-скоро време).

Германия печели и от глобализацията. Предприятията изнасят продукция Мade in Germany и реализират печлба от 150 000 000К Евро годишно. И това се случва в една ситуация, в която азиатските валути са силно подценени, а Еврото е надценено. Т.е. германската продукция е скъпа, но компенсира с качеството си и уникалността на някои от продуктите.

Растежът и инвестициите са пропорционални на увеличаването на паричната маса, теоретически всичко е нормално. Немците приложиха ирландския опит: бизнеса, либералните икономисти казаха на правителството какво трябва да направи , а не обратното. Правителството послуша икономическите тинктанкове и вижте сега резултатите. Но има още много да се работи за достигане на селтския резултат. Трябва общата тежест на данъците да се сведе до една трета от БНП, а това е трудно за икономически колос като Германия. Нещата стават по-бавно , но се движат в правилната посока.

Федералната република се отлепя от социалистическото блато, в което я бяха вкарали зелено-червената банда на Йожката Фишер и Джери Шредер. Крайно време беше. Да и пожелаем попътен вятър.
eCp

Няма коментари: