четвъртък, 21 август 2008 г.

Американски разрушител премина Босфора. В Черно море влизат кораби на НАТО от Полша, Германия и Испания

ship_pic_1 Първият от трите американски бойни кораба премина проливите днес в 13 часа българско време. Целта в Грузия да бъде  доставена  хуманитарна помощ на населението пострадало от руската окупация и последвалите грабежи. Корабът е натоварен с детско кондензирано мляко, завивки и санитарни принадлежности.

Говорителят на американската ВМБ "Соут Бей" е потвърдил, че и трите кораба  на САЩ ще бъдат в Грузия до края на тази седмица. Съобщението беше потвърдено от намиращия се на посещение в Тбилиси главнокомандващ европейските сили на САЩ, Генерал Кредок.

Турският вестник «Hurriyyet» информира, че около проливите започва да се формира истинска ескадра на НАТО. Освен трите американски кораба и американската атомна подводница SS DALLAS, която има дата за преминавате още преди началото на конфликта, в базата в Крит се очаква прехвърлянето на разрушителя "Кол", разрушителя "Бари" и  подводницата от клас Лос Анжелис USS Boise. Заедно с американските са и два кораба на Испания и Германия. По късно утре към тях се очаква да се присъедини и кораб от полските ВМС изпълнявал до сега патрулна мисия около бреговете на Ливан.

Остава открит въпроса дали към черноморската ескадра на НАТО под някаква форма ще се присъедини българската фрегата "Дръзки" и румънската "Regele Ferdinand".

Technorati Tags: ,,

Няма коментари: