вторник, 23 септември 2008 г.

Европа се страхува от Русия

0_130f8_7af01eb6_XL , но недостатъчно за да се съгласи да харчи повече пари за отбрана. Въпреки това промяната на общественото мнение е очевидна. Русия се опознава от европейците като най-голяма заплаха за сигурността им. Основна роля за събуждането е изиграло нападението срещу Грузия и последвалата го окупация:

Заради руските военни действия в Грузия много повече западноевропейци смятат Москва за по-голяма заплаха за глобалната стабилност от страни като Иран, Ирак и Северна Корея. Това сочи проучване на института "Харис" за в. "Файненшъл таймс", цитирано от БТА.

Повечето хора в Западна Европа обаче остават твърдо против идеята техните правителства да изразходват повече средства за отбрана и да отклоняват пари от здравеопазването или социалните програми.


Жителите на Германия, Италия и Испания твърдо се противопоставят на идеята техните армии да защитават балтийските държави в случай на евентуално руско нападение. Само във Великобритания и Франция повече хора са "за" подобна идея, отколкото "против" нея. Според член. 5 на Северноатлантическия договор за учредяване на НАТО, петте западни страни са задължени да оказват помощ на своите колеги в Алианса Естония, Латвия и Литва при евентуално нападение, отбелязва вестникът.
Най-големият контраст в проучването е между нарастващите опасения на европейците от Русия и нежеланието им да подкрепят действия за отговор на предизвикателството на Москва, отбелязва "Файненшъл таймс". Дори във Великобритания 49 процента от анкетираните се противопоставят на допълнителни военни разходи заради руските действия.
През последната година "Харис" ежемесечно пита западноевропейците кои страни смятат за най-голяма заплаха за глобалната сигурност. Русия неколкократно беше след Китай, САЩ, Иран и Ирак. Към август, преди войната в Грузия, едва 4 на сто смятаха Москва за най-голямата заплаха. През септември процентът вече е 17, поставяйки Русия пред Иран (14 на сто) и недалеч от Китай, който е смятан за заплаха от 21 процента от анкетираните.
Жителите и на петте западноевропейски държави, включени в анкетата, категорично смятат, че Барак Обама ще защити по-добре от Джон Маккейн интересите на Европа по отношение на Русия.

Technorati Tags: ,

Няма коментари: