вторник, 23 септември 2008 г.

Поредният провал на руската ракета "Булава"

m210411 Руснаците не успяват да правят качествени оръжия. Тестът на последната руска гордост "Булава", отново е "частично успешен" според руските военни. Да си го кажем направо, тестът е неуспешен.

На 18 септември, в 18:45 московско време, атомната подводница "Дмитрий Донски", от подводно положение (това е важно, защото тази ракета за подводници няма нито един успешен пуск от подводно положение) пуска ракета "Булава-М". В същия ден , с фанфари, по централната руска телевизия е оповестено, че ракетата е прелетяла 5 500 километра и е поразила целите си на полигона Кура, Камчатка. Оказва се обаче, че руските политици и дирижираните от Путин медии, са лъгали. Ракетата не е успяла да порази целите си, въпреки твърденията на генералите:

"Активния участък от треакторията, ракетата преминава без проблем, бойната глава се е отделила, но не е успяла да обезпечи разгръщането на отделните бойни глави" - Т.е. в реални условия ракетата не би поразила целите си, защото бойните глави са конструирани така, че да не сработват в подобен случай. С една дума: провал на Булава.

От осем изпитания, новата руска ракета е имала само два пъти успех през 2005 година на сухоземен полигон без бойна глава. След тези два "успеха", следва черна серия от шест провала.

Няма коментари: