сряда, 24 септември 2008 г.

Отворено писмо до руския посланик

 

До Юри Исаков

Посланик на Русия в Република България


Господин Исаков,

В сряда, 17 септември, руският посланик в Европейския съюз Владимир Чижов заяви пред кореспондента на БНР в Брюксел, че България ще блокира евентуално решение на ЕС за налагане на санкции срещу Русия. Не за първи път този дипломат изразява отношението на Вашата страна към Република България. Негови са и думите, че България е „троянския кон” на Русия в ЕС. Бъдете сигурни, че такова унизително отношение към Родината ни, предизвиква у нашия народ единствено възмущение и погнуса. Нека мълчанието на официалните български власти не Ви заблуждава. Те отдавна не са изразители на волята на обществото.

Гражданска инициатива Справедливост е неправителствена организация и като такава работим в обществена полза. Както се вижда и от името ни, нашата цел е справедливостта във всичките и аспекти и измерения, в това число и в междудържавните отношения. Справедливостта изисква, взаимно уважение и зачитане на независимостта и суверенитета. Справедливо е да се подкрепят усилията на народите за изграждане на демократично и проспериращо общество. За това ние съчувстваме на Вашия народ и го подкрепяме в борбата му срещу руската олигархия.

Ние ясно виждаме политиката на Русия по отношение на България, целяща да замени политическата и военна зависимост от времето на Съветския съюз с икономическа и енергийна. За нас това е неприемливо и затова ние организирахме протестите на Орлов мост при посещението на Путин в България.

Ние не изпитваме омраза към руския народ. Не сме русофоби по рождение. Имперските домогвания на Русия към страната ни ще ни направи такива.

Обичаме да четем Достоевски, Толстой и Пушкин. Радваме се на спортните постижения на Исимбаева, Шарапова и Кириленко. Що се отнася до Путин, Медведев и Лужков - благодарим, дръжте ги за Вас.

Ние, гражданска инициатива Справедливост Ви заявяваме ясно и категорично следното:

България е суверенна и независима държава.

България е член на Европейския съюз и НАТО. Днес те са нашите най-близки приятели и партньори.

Усилията Ви да вбиете клин между нас и тях ще останат напразни, защото такава е волята на българския народ. Затова България няма да стане „задунайская губерния“, нито „троянски кон“ на Русия в Европа.

Днес Русия е най-голямата заплаха за сигурността на страната ни и това ще бъде така, докато в държавата Ви не се изгради функционираща демокрация.

Рано или късно, с развитието на технологиите и с помощта на нашите партньори, ние ще се освободим от руската енергийна зависимост. Чувствата не неприязън, които сега предизвиквате, ще останат много по-дълго в душата на българина.

Ако не можете да разберете тези прости неща, продължавайте така и занапред. Няма да постигнете нищо друго, освен да заличите и онова дълбоко чувство на признателност, което ние българите изпитваме към руския народ и Царя-Освободител.

Гражданска инициатива Справедливост.

Няма коментари: