понеделник, 8 септември 2008 г.

Ивайло Калфин: "Интеграцията в НАТО е избор на грузинския народ, тези на които това не им харесва ще се наложи да се примирят"

showimg

Много ясна българска позиция по кризата в Грузия. Калфин определено застава на грузинска страна в конфликта. Истинско удоволствие е да се прочете интервюто му за новинарската агенция GHN. Ясна българска позиция в духа на най-добрата ни възрожденска традиция.

Браво Калфин!

Ивайло Калфин: "Интеграцията в НАТО е избор на грузинския народ, тези на които това не им харесва ще се наложи да се примирят"

GHN: Как мислите, доколко необходимо беше да се насочват в тази насока събитията и в резултат да се озовем в днешната ситуация?

И. Калфин: Когато един конфликт придобие остра форма, главната задача е да се преустанови процеса. За решаването на замразени конфликти има множество начини. Аз не казвам, че всички те могат да бъдат успешни, но е необходимо да се търсят непрекъснато нови решения от страните. Този път, който избра Русия, за мен и въобще, е абсолютно неприемлив.

Не е важно, кой е провокирал преминаването на един замразен конфликт в друга форма на противопоставяне. Тук е важно, че Русия е приела решение със своите въоръжени сили и с мощта си да накаже малка страна. Разбира се, не само Грузия, но всяка друга малка държава не би могла да се справи с Русия. С това събитие се наруши структурата на световната политика, която във всички случай трябва да бъде призвана да търси мирно решение на проблемите.

GHN: На следващия ден от началото на конфликта, започна да се чува терминът „геноцид”. Има ли в ЕС някакви факти за геноцид от едната или от другата страна?

И.Калфин: ….. И от двете страни се говори за вандализъм и геноцид. Факт е, че цифрите, които първоначално бяха огласени от руска страна за 2000 загинали от осетинците, на този етап не се потвърждават….

GHN: Една от главните причини за руската агресия срещу Грузия е и стремежът на страната към НАТО. В Грузия чакат декемврийския самит, какъв ще бъде резултата?

И.Калфин: България и досега подържеше кандидатурата на Грузия за НАТО и в бъдеще ще я поддържаме и активно ще работим в това направление. Нашата позиция по този въпрос е еднозначна – никой няма право да решева вместо Грузия и грузинския народ, член на каква организация да стане страната. Това всички много добре трябва да го разберат.

Интеграцията в НАТО е избор на грузинския народ, тези на които това не им харесва ще се наложи да се примирят. Ние нямаме никакво право да възпрепятстваме или да пречим на този избор. Точно обратното, България ще бъде редом с Грузия не само по този въпрос, но и по други въпроси, способстващи демократичното развитие на страната.

Със съкращения.

Няма коментари: