петък, 21 ноември 2008 г.

Опасна професия

00k8k1rb

Снимката е от 2004 година на руската подводница К-157 "Вепрь" след приключването на съвместните учения с френски кораби близо до Брест. Подводницата е от същия проект 971 "Щука-Б" като и "Непра", на която  неодавна се случи инцидент завършил с 21 жертви.

Смъртоносните инциденти в руския флот не се редки. На "Вепрь" през 1998 година, 19-годишен матрос убива вахтения, разстрелва  още седем души от екипажа и се заключва в предния торпеден отсек. ФСБ успява да взриви преградната врата, но в това време матросът се е самоубил.

"Комсомольская правда" съобщава  възможните причини за инцидента на АПЛ "Непра". Матросът Димитрий Гробов, когото подозират в непозволено включвана на противопожарната система станало причина за задушаването на хората в една от секциите, застъпил на вахта и започнал от скука да променя настройките на датчиците за налягането и температурата. Оказва се, че достъпът до този жизнено важен пулт е неохраняван и е защитен от пет цифрена парола. Тази парола би трябвало да е известна само на офицерите, но тъй като в този момент са се провеждали изпитания, всички секретни кодове са били написани с молив директно на таблата за управление. Реалните 30 градуса, които показвал датчикът, матросът променил на 70, а системата при температури над 64 градуса започва да подозира пожар. На тази официална версия не вярват нито съпругата на Гробов, нито колегите му.

Technorati Tags: ,

Няма коментари: