събота, 22 ноември 2008 г.

Завръщането на долара

euro_15

Доларът силово се завръща на международните пазари. Това е най-малкото, което може да се каже. В началото на финансовата криза, през октомври той регистрира най-бързото си покачване спрямо другите валути през последните 17 години. В резултат на кризата доларът напълно връща ролята си на валута убежище, която най-добре може да предпази хората от флуктуациите на пазара. За доказателство, дори сега след публикуването на лошите данни за американската икономика, не се забелязва почти никакъв импакт върху курса на американските пари.

И обратното - еврото не е в никак добра форма. Нито един финансов анализатор не очаква засилване на европейската валута, която освен това е "наказана" от търговския дефицит на ЕС. В резултат нито един от експертите на Ройтерс не рискува да даде позитивна прогноза за еврото. Нещо повече - някои от финансовите гурута предсказват сриване на еврото и разрушаване на еврозоната. Дори швейцарската банка UBS, си задава въпроса дали еврото ще преживее.

Разбира се, провалът на еврото и завръщането към националните валути е възможно, но много малко вероятно. Най-вероятният резултат ще бъде забавянето на разширяването на еврозоната и засилване на контрола върху изпълнението на критериите за влизане в нея. Нещо, което пряко засяга България.

Technorati Tags: ,,

Няма коментари: