четвъртък, 29 януари 2009 г.

Американската оръжейна доминация

Свикнали сме, като стане дума за оръжие, да си представим нещо огромно и мощно. Да внушава респект и страх в очите на врага.
Както казват от доста време военните специалисти, а и смата реалност, съвременната война е по-различна от колкото някой си е мислил. Напрактика, в съвременната война огромните и мощни оръжия не вършат особенно добра работа. Съвременната война се води в зони пълни с цивилни невинни хора, а употребата на оръжие води до трагедии и хуманитарни катастрофи. Типичен е конфликта в Израел и Газа преди няколко седмици.

Напрактика, излиза че сегашните оръжия не са способни да решават подобни проблеми, без наличние на голям брой цивилни жертви, и гнева на хората по цял свят, срещу онзи, решил използва оръжие.
Та сега големият въпрос пред Пентагона е, може ли да се създаде оръжие, което да бъде използвано точно и единствено срещу конкретна цел, без да се дават каквито и да било цивилни жертви?
Отговорът е ДА! От гледна точка на новите технологии, подобен тип оръже не само, че е възможно да бъде направено. То вече се разработва, по поръчка на Пентагона.
Това оръжие е много по-различно от всичко, което е познато до сега. За разлика от досега известните изстребители, бомбардировачи, и ракети, новото оръжие е напрактика "невидимо". Невидимо е, заради малките си размери.

 
Идеята да се създаде подобно оръжие тръгва от тук:

Това е летящ робот с размерите на муха, и може да бъде управляван от дистанция. Разработен е в Харвард.
Пентагонът има голям интерес към подобни разработки, и си е създал цял институт, за тяхната разработка, Micro Autonomous Systems and Technology. Целта на тези разбработки е създаването на роботи с размерите на малки насекоми, които да бъдат изолзвани за военни цели в трудно достъпни райони и райони с голямо население.
Подобни насекоми-роботи са перфектното оръжие срещу партизански отряди. Как?
Един пример:
Всяко едно от тези насекоми-роботи, може да бъде използвано да носи нещо, например отрова която се инжектира, и така да натръжка целия партизанскя отряд за броени минути. С подобно оръжие може да се ликвидира партизански отряд в градски условия на война, без да се изпращат войници, без един изстрел срещу тях, и без каквито и да било цивилни жертви.
Партизанският отряд, въоръжен с гранатомети, базуки, и т.н. тежко оръжие е напълно безпомощен. Ако отрядът е от 100 души, изпращаш рояк от 10000 насекоми-роботи с отрова за инжектиране. След 5-10 минтути отрядът е ликвидиран.
С подобни насекоми-роботи може да се унищожи радарната система на руски боен кораб без проблеми. Могат да се използват за шпионаш.
Изглежда като фантастика, но за Пентагона това е разработка, която скоро трябва да влезе в употреба.
С оглед на това, можем да считаме, че оръжието на 21-ви век, няма да е ракетата Топол М, нито бомбардировачът Б2.
Новото поколение оръжие ще бъде "невидимо". Идеята за подобно оръжие е гениална.

Автор: Kirinlchiban

Няма коментари: