понеделник, 23 март 2009 г.

Войната в Газа - неспечелена военно и загубена морално

Израелският ежедневник Haaretz публикува скандална статия за последната палестино-еврейска война. Статията е по разкази на войници:

IDF in Gaza: Killing civilians, vandalism, and lax rules of engagement

Особено впечатлява историята за убитата от израелски снайпер майка заедно с двете си деца. Убити са защото са сбъркали пътя, по който е трябвало да се придвижат … на излизане от къщи. В разказите на войниците се говори още за вандализъм, за „изпразване” на палестинските къщи от жителите им чрез стрелба без те да са били предварително предупредени и т.н.

Да, такива неща се случват на война. Армиите и офицерите понякога макар и рядко излизат от контрол. Наблюдавахме подобни извращения и по време на войната в Ирак. Войските по време на Втората световна война също спорадично са отмъщавали на цивилното население. В Алжир и Виетнам французите са „изпразвали” цели села, а за Виетнам и американските войници има какво да споделят . Израелската армия се е държала както всяка друга армия в подобни конфликти или най-малкото не по-различно от американската, немската или френската  когато е трябвало да действат на чужда територия във враждебна обстановка.

Така е на война. Това не е благотворителен виенски бал организиран от местния пансион за благородни девици.

Войните винаги са свързани с кръв и страдание за цивилните и по тази причина политиците трябва много пъти да премислят преди да ги започнат. Те струват скъпо – и в пари и в морална стойност. Именно защото са толкова скъпи войните трябва да бъдат печелени. Една започната и неспечелена война е пълен провал. Войната в Газа е такъв провал за Израел. Победа няма, парите са похарчени, моралните вреди се виждат от статията на Haaretz.

Няма коментари: