понеделник, 7 септември 2009 г.

Комунистическият „Доктор Менгеле” се е казвал Григорий Моисеевич Майрановский

majranovski Сталин е имал собствен "Д-р Менгеле" - докторът на медицинските науки Григорий Моисеевич Майрановский. Той е бил ръководил на лаборатория за отрови в Министерство государственной безопасности СССР. 

Майрановский Григорий Моисеевич (1899-1971) е полковник от КГБ, роден през 1920 година в Батуми, Грузия в еврейско семейство. След завършването на медицина постъпва в еврейската социалистическа организация „БУНД”. Медицинските си експерименти той провежда в подземията на Люблянка над политически затворници. По собствените му признания е убил 104 души, въпреки че след смъртта на Берия, свидетелите посочват цифрата от 250-300 души.

В затвора,  върху осъдени най-вече по силата на член 58, той проверявал действието на отровите.

През февруари 1953 г. Григорий Моисеевич  пише писмо до Берия:

 
"Призовавам за вашето великодушие: извинете ме за грешките, които допуснах.  Имам предложение да използвам някои от новите вещества: няколко приспивателни, които имат и смъртоносно действие, както и в изпълнението на тази съвсем правилна ваша забележка, че техниката ни за отравяне на храни и напитки е остаряла и че е необходимо да се търсят нови начини на експозиция чрез вдишване въздух. Ние до сега прилагахме отровата чрез храните, напитките, отрови са били инжектирани с игла от спринцовка, стик, писалка и други  специално оборудвани елементи. Също така прилагахме отрова през кожата, чрез пръски и поръсване.”

Григорий Моисеевич  е бил арестуван през 1951 г. По делото на така наречения "Ционистки заговор". Свидетелят по този случай, полковникът от КГБ Шварцман признава, че Майрановский е бил негов любовник - заедно с министъра Абакумов.

Майрановский е осъден на 10 години. Той е бил освободен от затвора през 1962 г. и до смъртта си (според някои данни през 1964 г., а според други през 1971 г.), е Директор на научен институт по химия.

Няма коментари: