четвъртък, 10 септември 2009 г.

Проф. Диню Шарланов: „История на комунизма в България” том I „Комунизирането на България"

Първото обективно неполитизирано изследване на комунизма в България. Дочакахме и при нас да се появи наистина сериозен труд анализиращ комунистическата чумата през 20 век, която не отмина и нашата Родина.

 

ПРЕДИСЛОВИЕ


Историята от политическо
средство към наука


В нашата най-нова история са заровени ужасни тайни. Те са резултат от съветизацията на България, която Москва, след две десетилетия усилия и брутален натиск, на 9 септември 1944 г. успя да наложи над нашите земи.

Марксистката историография ги премълчава, размива и даже оправдава,а днес вече счита, че жестокостите на комунистическата тоталитарна държава не бива да бъдат разкривани. В замяна на това, и то съвсем съзнателно, вниманието, по повод и без повод, се насочва към нацистките репресии, за да не бъдат видени още по-жестоките престъпления накомунизма1. Истина е, че на Нюрнбергския процес, проведен от 20 ноември 1945 до 1 октомври 1946 г., на който подсъдими са 24 лица за престъпления против мира и човечеството, има представители на Сталин.

Макар и наложено от конкретните исторически условия, това е неетично и възмутително. Болшевиките са създатели на модерната тоталитарна държава през XX в., а нацистите са техни последователи, и то 16
години по-късно, като се стремят да достигнат варварските им жестокости, но не успяват. По време на комунистическата тоталитарна система, разпространила се на четири континента, са избити четири пъти повече хора, отколкото при нацистките (100 милиона към 25 милиона души)2.
Къде трябва да се търси източникът на масовите избивания при комунистическите режими в Съветския съюз, в Източна Европа и в Азия?

Целият текст е от 47 страници, Може да го прочетете тук:

Sorry, Blogger doesn't support file uploads

Please:

1) Change to a different blog provider, then;

2) Save the draft

3) Change to HTML view, then back to the view you were on.

Your files will be ready to upload then.

 

1 коментар:

Комитата каза...

Нещо се е случило с текста