вторник, 17 ноември 2009 г.

Италия иска обединена европейска армия

BulgariaB Франко Фратини, външния министър на Италия, в интервю пред The Times е заявил, че ще поиска на 19 ноември да се разгледа и въпроса за създаване на обединена европейска армия.

По негово мнение в светлината на Лисабонския договор подобно обединение на въоръжените сили би било напълно логично. Според Италия това е следващата най-важна стъпка в европейската интеграция.

Фратика казва също, че сега рисковете за ЕС не само не са намалели, но и са по-големи от когато и да било. „Ако САЩ и Китай създадат голяма двойка и заменят Евроатлантическия съюз с Тихоокеански, то на Европа ще и се наложи да обедини всички ресурси за да може да продължи да играе роля в Света”.

По предложението на Италия, военното обединение на Европа трябва да започне със създаването на европейски военно-морски и военно-въздушни сили.

Разбира се Фратини не вярва и за момент в „обединяването на САЩ и Китай”, а по-скоро това мъркане има цел да хвърли прах в очите на Русия за да предотврати пореден руски истеричен пристъп. Очевидно е, че бъдещото европейско военно обединение ще превърне Русия във военно джудже на континента.

Няма коментари: