вторник, 19 януари 2010 г.

Все още има надежда за Украйна

Автор: Блогът на Павел Начев

Последните дни преди вчерашния президентски вот в Украйна упорито се говореше как проруският /или по-правилно - пропутиновият/ кандидат - Виктор Янукович, ще победи още на първия тур и то с двойна разлика спрямо основния си съперник - оранжевата принцеса - Юлия Тимошенко. Е, оказа се, че за щастие тези "пророци" се оказаха погрешно осведомени. Опозиционера от Партията на регионите не само, че не спечели от първия тур, но и отчете много малка преднина пред министър-председателката - 31,5% на 27,2%.
Трети се нарежда банкера Серхий Тигипко с 13,5%, а сегашният президент - Юшченко е едва пети с 6%.
Изборите показаха, че украинските избиратели не са толкова тъпи, колкото ги изкарваха, и още помнят управлението на политическия кръстник на Янукович - Кучма. 

/Янукович/


Освен това тези избори са важни не само за Украйна. Важни са за Европа и особенно за Русия. Дали ще може да си върне стария сателит "без който не може да бъде империя", както беше казал един небезизвестен поляк. Това е целта на Путин и компания. Вярно е че хората около него използват терминологии като "сфера на влияние" и смятат за естествени сателити съседните си държави и като цяло имат изостанало националистическо виждане и империалистическо мислене, коренно противоположно на ценностите и уважението между държавите през 21-ви век, но нека не ги виним - все пак са комунисти школувани в КГБ - какво друго могат да измислят? Просперитет, щастие и свобода за обикновенните хора? Не е в техния стил.
Та тези Путин и компания много държат Янукович да вземе властта, защото той практически е само една марионетка, като Медведев, и ще прави каквото му се заръча. В случая - ще отдалечава Украйна от Европа и цивилизования свят и ще помага на Путинова Русия да изнудва ЕС с газта.

Тимошенко                                                                                           

От това ще изгуби и Украйна, която ще се върне към положението в което беше при Кучма и Европа, която ще изгуби важен партньор и бъдещ член на ЕС.
За щастие обаче надежда има - разликата е малка, 6-те процента на президента със сигурност ще отидат при нея, а 13-те на банкера и 8-те на бившия председател на Парламента - в мнозинството си при нея. Това означава, че все пак лошия сценарий може и да бъде избегнат и Украйна да получи европейското бъдеще и просперитет, което заслужава.

Няма коментари: