понеделник, 14 февруари 2011 г.

В Конго Бразавил съжителстват успешно глад и мода

untidtled

В  Конго Бразавил, съществува “Общество на елегантните хора". Мъжете се обличат в пъстри дрехи, които за тях са култови – именно така изглеждали според тях европейските колонизатори през 50-те и 60-те години, преди да напуснат Конго. Много от хората в Бразавил гладуват,  влезли са в в дългове за да си позволят да имат тази екипировка.

Африкански дендита следват един и същ стил вече 50 години и техен идол е Андре Бернар Матсюа – първият жител на Конго пътувал до Париж през 1922 г. и се върнал от там облечен в елегантен френски костюм. Портретите на Матсюа красят жилищата на много африканци.

untitled

Създаването на подобен гардероб струва минимум $ 300 и това е около 5-месечен доход в Бразавил. Много от жителите на Конго, за да заприличат на французин са взели банкови кредити и гладуват за да изплащат месечните вноски от 10-15 долара.

Италианският фотограф Даниел Таман, който е направи тези снимки казва, че само на европейците изглежда странна тази комбинация от мода и бедността. Обяснението на африканците било: "Носете хубави дрехи – това храни душата"

uafsntitled

unatitled

untidtsssled

untitlddded

untitffled

untitldded

untitlfsed

untitssled

untitleddd

untitsssled

Няма коментари: