сряда, 16 февруари 2011 г.

Здрав шамар за Синята коалиция, БСП и НДСВ от ЕК: Няма злоупотреба със СРС-та в България

gifle1За Европейската комисия българското законодателство в частта си за използване на специалните средства за разузнаване отговаря на европейското.

Това стана ясно от проведения тази вечер в Европарламента дебат за използване на СРС-та в България.

Според становището на комисията законът за СРС предписва механизмите за законно разрешаване и достъп до лични данни, като се осигурява зачитане на основните права. Комисията разбира, че компетентните органи на България са проверили законосъобразността на СРС-тата и изтеклата в пресата информация не може да се разглежда като злоупотреба.
Според ЕК СРС може да бъде законен инструмент, използван в борбата с престъпността. Според нея подслушване може да бъде поискано само от прокуратурата или от ДАНС, когато има основателни съмнения за престъпления и това разрешение се дава от съдия. СРС-та могат да се използват в борбата с престъпността или с цел гарантиране на сигурността на държавата.

В България има гаранции за неприкосновеността на личния живот на гражданите и комисията не вижда нарушаване на закона. Нападките срещу СРС-тата се явяват посегателство върху усилията на страната да се бори с корупцията и организираната престъпност. Изводът е че има политически мотиви за дебата.

Няма коментари: