сряда, 22 юни 2011 г.

Европейската комисия спря 850 мил. евро за Румъния. В същото време България изгражда проекти за милиарди от Европейския съюз

groapasivopsea24243600

Само слепите, политическите фанатици и българомразците се правят, че не виждат разликата. Докато при Тройната коалиция, кражбите и корупцията бяха издигнати в ранг на държавна политика, което предизвика спиране на европейските фондове за България през 2008 година, сега правителството на ГЕРБ се ползва с доверието на европейските партньори и парите текат като пълноводна река.

Изобилието от европейски средства е заслуга само на това правителство и не е защото ЕК е преразгледала критериите за отпускането им. Страната ни заслужи парите с прозрачното им управление и разумното харчене.

Не така стои ситуацията в съседна Румъния:

Европейската комисия е спряла финансирането за Румъния на 124 проекта от регионалната и национална пътна инфраструктура за сумата от близо 850 милиона евро.

Обектите са в южната и източната част на страната. Мотивите за прекратяване на финансирането са свързани с нередности при организиране на търговете, неизрядна и непълна документация, неспазване на утвърдените от еврозаконодателството нормативи и срокове.
От Министерство на регионалното развитие и туризма, които са координатори по изпълнението на централно ниво, заявиха веднага, че проектите, при които процедурните пропуски са поправими, ще бъдат изградени със средства на държавния бюджет. След корекциите ще се направи опит парите да бъдат изискани от целевите еврофондове.
(БНР)

Няма коментари: