четвъртък, 20 октомври 2011 г.

Пантера, Кугар и Аугуста в българското небе. Ех, летете птички, птички лекокрили!

България получи нови бойни машини за охрана на Шенгенската черноморска граница.

Според специалистите "Пантер" са най-добрите хеликоптери, с които една армия може да разполага. Такива на въоръжение има във Великобритания, САЩ, Израел и Франция. Цената на френския вертолет е 20 милиона евро без боеприпасите и логистичната поддръжка. Разполага с торпедни системи и 20 мм оръдие. Вертолетът може да се използва за борба с терористи и пирати, да служи за спасяване на хора и кораби. С едно зареждане може да прелети 150 мили, което е достатъчно за осигуряване на българския морски отговорен район. Машината развива скорост до 324 км/ч. На борда си, освен двамата пилоти, може да качи и 10 командоси.

„За първи път откакто служа във Военноморските сили ми се случва да получа нещо, което е най-доброто в света", призна командирът на ВМС контраадмирал Пламен Манушев.

kjkjl

Но какво е една перфектна бойна машина без младите хора , който поемат контрола над оръжията за да служат на България? Ето ги и тях:

erwerw

Още малко от въоръжението на българския AS565AL -торпедата (Мк. 46 или Whitehead A.244/S) и ракетите AS 15.

dfgfgd

kljkljkj

Стартира и план за подготовка на спасителни плувци в специалния разузнавателен отряд. Шестима „тюлени" ще бъдат обучени да скачат от ветролета и да спасяват хора в морето. За първи път те участват в учението "Nautilus" 2011.

Video from the Bulgaro-Romanian counter terrorist training "Nautilus" 2011

По офсетната програма за хеликоптерите ще бъде построен хангар в база Чайка до Варна.

vbnv

За сега хеликоптерите ще бъдат в стария немски хангар построен преди 95 години за нуждите на Луфтвафе и пригоден да приема Цепелини. Министър председателят Бойко Борисов с удивление разгледал уникалната конструкция:

normal_DSC02137

Още за красавците:

kljk

dfd

dfsd

DSC02165

DSC02162

Освен с хеликоптери Пантер, България разполага и с 4 AugustaWestland - 2 A109Power , 2 A109Power  и 1 АW139 снабдени по всички изисквания за охрана на границата и един А109 в базов вариант или общо с охраната на шенгенската граница са ангажирани 13 хеликоптера.

ryrty

hgjk

yutyu

Към тях можем да добавим и дванадесетте красавци на армията – хеликоптерите Кугар, два от които в момента участват и в снимките на филма Непобедимите 2.

jklj

Няма коментари: