неделя, 16 октомври 2011 г.

Кунева! Хайде без лъжи! Живите помнят...

downloadНа 9 август, кандидатката за президент Меглена Кунева, на въпрос на кандидат избирател, за връзката между нея и АЕЦ “Козлодуй”, “Белене” и назначаването й във френската банка “Париба”, отговори: "Няма такава връзка. В моя сайт много скоро ще има специална секция, условно наречена “Лъжи и истини”. Там ще видите всичко".

По-късно Кунева добави, че е имала разрешение от Еврокомисията да участва в обществения борд на “Париба”...

Какъв е поводът за това изявление на Кунева и доколко истина съдържа то?

Преди 15 месеца, организацията за борба с политическата корупция„Транспъранси интерешънъл” разкритикува назначението на Меглена Кунева и други трима бивши еврокомисари на "доходни позиции" в частния сектор.

Съобщението за този скандал дойде с новината от Агенция Ройтерс, че акционерите на френската банка „Париба” са гласували назначението на Меглена Кунева като член на борда на банката.

Уточнявам, че банка „Париба” е френска и приватизацията й през 1987 се свързва с името на Жак Ширак, докато е кмет в Париж.

По време на предприсъединителните преговори на България за приемане в ЕС, водени от Кунева, Ширак е вече президент на Франция. Името му се свързваше тогава с лобирането на френски интереси при строителството на Атомна централа в Румъния – една от големите причини да се оказва натиск за последвалото затваряне на българската АЕЦ „Козлодуй”.

През 2007 година Ширак бе обвинен в злоупотреба със средства от времето, когато е бил кмет на Париж.

В същото време, докато се водеха преговорите за присъединяване към ЕС, Кунева ревниво пазеше в тайна от българите условията, при които България ще бъде приета за страна-членка на Евросъюза. Останалите български политици, също криеха тези условия, докато в един момент стана ясно, че България се е „съгласила” да затвори АЕЦ „Козлодуй” като започне с първите четири блока.

Кой е бил питан за това, Кунева да обещае затварянето на атомната централа и до днес не е ясно. В същото време се проясни фактът, че никой от политиците ни не е спрял Кунева за съгласието по това условие...

Никой от политиците ни не поиска преговорите, които води Кунева да бъдат прозрачни, а не да се водят на тъмно!

Един вестник, наречен „Строго секретно” обърна внимание на скандалния факт, че в случая със затварянето на АЕЦ „Козлодуй”, Кунева и сие са в НАРУШЕНИЕ НА ВИЕНСКАТА КОНВЕНЦИЯ, РАТИФИЦИРАНА ОЩЕ В КРАЯ НА 20 ВЕК!

Какво имам в предвид:

В Част пета на Виенската конвенция, назована

НЕДЕЙСТВИТЕЛН0СТ, ПРЕКРАТЯВАНЕ И СПИРАНЕ НА ДЕЙСТВИЕТО НА ДОГОВОРИТЕ

Раздел I.

ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

.........................................................................................................

е записано:

Член 49

Измама

Ако държавата е подведена да сключи договор под влияние на измамно поведение на друга участвуваща в преговорите държава, тя може да се позовава на измамата като основание за недействителност на своето съгласие да се обвърже с договора.

Точно този текст, прави недействително сключеното от Кунева „съгласие” за затваряне на АЕЦ „Козлодуй”, тъй като един професор, председател на Световния съвет на ядрените работници, Анре Майсьо разкри, че България е отстъпила пред шантажа на еврокомисаря по разширяването и заместник на Барозу, Гюнтер Ферхойген, като е допуснала неизвестни технически експерти да дават мнение на ЕК за състоянието на централата, „експерти”, които в Световния съвет на ядрените работници никой не познавал! „В Световния съвет на ядрените работници членуват 1.4 млн. работници от 26 държави в целия свят и всички са единодушни, че АЕЦ "Козлодуй" е безопасна”, бе категоричен още през 2002 година Майсьо.

Проф. Майсьо уточни, че е имало „скрити обстоятелства” около това решение, като на първо място постави „измамната позиция на г-н Ферхойген в писмо от 26.09.2000 г., в което еврокомисарят представя лъжлив цитат от доклада на ВЕИРА от март 1999 г., според който "въз основа на наличните сведения, съществуващите и предстоящите програми за подобряване на ядрената сигурност, не могат да доведат тези реактори до приемливо за Западна Европа равнище".

Оказа се, че истинският текст в Доклада, според професор Майсьо обаче гласял: "тези централи /АЕЦ "Козлодуй/ като всички реактори тип ВВЕР 440, представляват същностно характеристики на сигурността, които надвишават тези на повечето в западните централи", т. е. точно обратното по смисъл на твърдението на Ферхойген.

Ще припомня, че Майсьо категорично заяви, че всички доклади на Световната агенция за ядрена енергия категорично противоречат на заявеното от г-н Ферхойген!

Измамна позиция, шантаж, лъжлив цитат от Доклада, който представя „Козлодуй” като ненадеждна по отношение на сигурността – и въз основа на тези представени от Ферхойген данни – ЕК притиска България да затвори Атомната си централа, като условие за влизане в Европейския съюз?

От това по-голямо нарушение на член 49 от Виенската конвенция, здраве му кажи!

ЕС се позова на гласуването в българския парламент, като очевидно призна, че щом затварянето е направено по българска воля, то може да бъде променено по българска воля.

Някои политици днес трябва да говорят от затвора!

Любен Беров; Иван Костов и Надежда Михайлова; Симеон Сакскобургготски, Соломон Паси и Миглена Кунева. Това са лицата, на които страната ни дължи удоволствието да "хлътне" с милиарди левове и да продължи да е на дъното по отношение на енергетиката!

Ако през 1992 г. модернизирането на старите ВВЕР е изглеждало почти невъзможно /което донякъде обяснява решенията на правителството Беров/, след това започва истински абсурд. Извършено е пълно модернизиране на малките блокове, на цена 750 млн. долара и чак швейцарци идват да копират опит.

На този фон две основни събития закриват сметката на атомната ни централа и на печалбата за страната ни:

  • "Меморандумът" на Надежда Михайлова с Гюнтер Ферхойген от 1999 г., подписан само на английски от външната ни министърка и онзи същия бивш еврокомисар, който през 2006 г. публично бе обвинен в Европейския парламент в корупционни практики спрямо цели правителства!
  • Предсрочното затваряне на глава "Енергетика", с поетия незаконно ангажимент за това в края на 2006 г. от дуета Кунева-Паси.

Точно Кунева бе тази, която Кунева стигна до абсурда да обяви, че 5 и 6 реактор били построени с европейски пари, понеже ЕС нямал намерение да ни остави на тъмно! За справка на същата, ще припомня, че големите реактори в Първа атомна няма как да се били построени с европейски пари, тъй като са създадени, съответно до 1988 и 1991 г.!

Кой и кога точно измисли, че влизането ни в съюза трябвало да се обвърже с АЕЦ "Козлодуй"? Не беше ли именно Кунева тази, която днес има наглостта /ще използвам често употребявана дума на премиера Борисов/, да заблуждава и говори на границата на лъжата за приноса си към затварянето на АЕЦ „Козлодуй”??

Каква е вината на Иван Костов за АЕЦ-а?

Юли 1997 г. Приет е т.нар. План 2000 за разширяването на ЕС. Той повтаря подхода на Г-7 от 1992 г. В него е предвидено затваряне на ВВЕР-440 в нашата АЕЦ "в момента, в който бъдат осигурени други, точно определени енергийни източници" - 1 и 2 блок следва да се затворят през 2001 г., а 3 и 4 - през 2001-2002 г.

Септември 1998 г. Кабинетът на Иван Костов приема дългосрочна енергийна стратегия на България, която предвижда първите два блока на "Козлодуй" да се затворят през 2005 г., а вторите - след 2010 г.

12 март 1999 г. Парламентът одобрява енергийната стратегия.

4 ноември 1999 г. Парламентът гласува мандат на Иван Костов да договори с ЕС приемливи срокове за затваряне на реакторите и компенсации за загубите ни. Костов публично твърди, че няма да се поддадем на диктата на ЕС.

29 ноември 1999 г. Външният министър Надежда Михайлова и комисарят по разширяването Гюнтер Ферхойген внезапно подписват т.нар. Меморандум за разбирателство /на английски еузик/, в който България се ангажира да затвори първите два реактора през 2002 г. и в същия срок да договори затварянето на следващите два, което да не е по-късно от 2008-2010 г. Записано е обаче, че според Европейската комисия затварянето ще стане най-късно 2006 г. и компенсациите са 200 млн. евро. Пълното закриване само на един реактор според експерти струва над 300 млн. евро.

2000 г. България сключва три заема за затваряне на малките реактори.

Как недоучилият, така наречен цар сложи кръст на българската енергетика

22 януари 2002 г. Премиерът Симеон Сакскобургготски след среща с гръцкия премиер Костас Симитис, еднолично му обещава, като заявява, че България ще затвори 3 и 4 блок през 2006 г.!

28 март 2002 г. След бурни дебати парламентът ратифицира споразумението с ЕБВР за извеждане от експлоатация на малките блокове. Депутатите от левицата напускат залата и не гласуват.

10 юни 2002 г. Петте синдиката в АЕЦ "Козлодуй" и Световният съвет на ядрените работници внасят в Европейския институционален съд в Люксембург иск срещу условието на ЕК за затваряне на 1 и 2 блок. Съдът констатира, че няма никакво решение на ЕК за затваряне на малките реактори в "Козлодуй".

Юни 2002 г. Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) проверява реакторите на АЕЦ "Козлодуй" и удостоверява, че 3 и 4 блок са модернизирани, отговарят на всички международни изисквания за безопасна експлоатация и могат да бъдат ползвани от България, докато са й нужни.

1 септември 2002 г. Външният министър Соломон Паси тайно праща "нонпейпър" в ЕК, че България ще затвори предсрочно реакторите ВВЕР 440.

26 септември 2002 г. Кабинетът на Саскобургготски приема решение 1 и 2 блок да се затворят през 2003 г., а 3 и 4 - през 2006 г.

На народа се обяснява, че се чака партньорска проверка след затварянето на глава "Енергетика" и преди окончателното завършване на преговорите за присъединяване. Публично се обяснява, че проверката може да спаси реакторите, ако докаже, че са безопасни.

Всъщност договорената проверка е за изясняване степента на готовност на закриването (това става известно по-късно).

Решението на МС е обжалвано във ВАС от 11 депутати от Коалиция за България.

1 октомври 2002 г. Кабинетът гласува повторно решението си.

2 октомври 2002 г. Парламентът гласува решение, че 3 и 4 блок може да бъдат затворени едва след приемането на България в ЕС.

28 октомври 2002 г. Депутати от Европарламента посещават АЕЦ "Козлодуй". Препоръчват да бъде направена исканата от България партньорска проверка и признават резултатите от проверката на МААЕ от юни 2002 г.

18 ноември 2002 г. Кабинетът на Сакскоургготски затваря набързо преговорната глава "Енергетика" с ангажимент да затвори 3 и 4 блок през 2006 г. Въпреки предстоящата партньорска проверка. Меглена Кунева се хвали, че бързо е затворена и глава "Други", в която би могло да се запише "гъвкав режим" за малките реактори. Президентът Първанов не е уведомен за това решение и го научава минути преди срещата си с Романо Проди, с когото е трябвало да говори и за спасяването на реакторите.

25 ноември 2002 г. Коалиция за България внася вот на недоверие към правителството заради АЕЦ "Козлодуй" с мотив, че то е взело решението си от 18 ноември, нарушавайки решението на парламента от 2 октомври.

19 декември 2002 г. Кабинетът на Сакскобургготски взема решение да закрие 1 и 2 реактор на 31 декември.

31 декември 2002 г. Спират работа 1 и 2 блок на АЕЦ "Козлодуй".

9 януари 2003 г. Тричленен състав на Върховният административен съд отменя решението на МС от 1 октомври 2002 г. за затварянето на 3 и 4 блок през 2006 г. като противоречащо на решението на парламента.

28 март 2003 г. Петчленен състав на ВАС окончателно отменя въпросното решение на МС.

2-13 юни 2003 г. Световната асоциация на организациите, експлоатиращи АЕЦ (ВАНО), прави партньорска проверка в АЕЦ "Козлодуй". Екипът е от представители на САЩ, Русия, Франция и Япония.

На 5 септември 2003 г. е публикуван докладът на групата: блокове 3 и 4 на "Козлодуй" покриват всички международни стандарти за безопасна експлоатация.

17-18 ноември 2003 г. в АЕЦ "Козлодуй" се прави още една проверка от експерти на Групата по атомните въпроси и ядрената безопасност към ЕС. Централата е безопасна, изпълнени са всички препоръки от предишни години, заявява шефът на проверката Антонио Мадона след приключването й.

17-24 април 2005 г. Гражданският комитет за защита на "Козлодуй" организира подписка в цялата страна срещу закриването на 3 и 4 блок. В парламента са внесени 566 435 подписа. Те "изчезват" и не са използвани като аргумент от българското правителство.

На 28 март 2002 година, в парламента най-неочаквано е предложено да бъде приет ЗАКОНОПРОЕКТ ЗА РАТИФИЦИРАНЕ НА РАМКОВОТО СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ЕВРОПЕЙСКАТА БАНКА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ ОТНОСНО ДЕЙНОСТИТЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ФОНД "КОЗЛОДУЙ" ЗА ПОДПОМАГАНЕ ИЗВЕЖДАНЕТО ОТ ЕКСПЛОАТАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ.

Ето част от стенограмата на това заседание:

gview

Докладчикът Веселин Близнаков се позовава на „последователната” политика на правителството на Иван Костов за окончателно затваряне на „Козлодуй”. Цялата стенограма можете да видите тук:

Като вижда, че дебатът е предварително предрешен депутатът Любен Корнезов обявява: „В знак на протест Коалиция за България напуска пленарната зала.”

В отсъствие на депутатите на социалистическата партия, царедворците си изчитат Проекта за Закон, който ще осигури затваряне на Атомната централа и си го гласуват...

На какво разчита Кунева?

На късата памет на българите е отговорът. Ето защо тук ще припомням всички стъпки и нейни действия, за да стане ясно, че тя е главната виновница по съсипването на ядрената българска енергетика:

Едва ли някой помни какво каза бившата еврокомисар Миглена Кунева за съдбата на АЕЦ "Козлодуй", но аудиозаписите са живи. Ето какво запазиха те:

Разговорът бе на Емилиян Лилов с министъра на европейската интергация, Миглена Кунева и председателя на Агенцията за атомно регулиране Емил Вапирев по съдбата на АЕЦ "Козлодуй". Проведен на 18 ноември 2002 г., в студиото на радио "Свободна Европа". Докато Вапирев в студиото бе лаконичен, че"...проверката на АЕЦ "Козлодуй" е политически, а не технически проблем" /става дума за назначаване на бъдеща партньорска проверка - бел. Л. М./, Кунева отговари: "...ние не бихме могли да ангажираме 15-те страни, ако те не са се съгласили на тази проверка".

Т. е. от Брюксел могат да ни извиват ръцете, а тук, в България политиците ни ще се подчиняват!

Месец декември 2005 г., стенографските протоколи за запазили една любопитна дискусия по съдбата на АЕЦ "Козлодуй", по време на която депутатът Минчо Христов се обръща към министър Кунева с остри въпроси и нападки. Ето част от тях:

ПРЕДСЕДАТЕЛ КАМЕЛИЯ КАСАБОВА: ...Следва питане към министър Кунева, отправено от народния представител Минчо Христов относно развитието на евроинтеграционния процес в България.

Имате думата, господин Христов, за да отправите своето питане – в рамките на 3 минути, моля.

МИНЧО ХРИСТОВ (КА): Благодаря, госпожо председател.

Уважаеми колеги, уважаема госпожо министър! Вие сте единственият министър, който запази старото си работно място в днешното правителство. Предполагам, че Съветът на тристранната коалиция, както и премиерът Станишев са оценили подобаващо Вашия принос в евроинтеграционните процеси.

Бързането на предишното правителство да затваря преговорни глави и приемането на всички условия на Европейския съюз Ви спечелиха името “мадам “Йес” – човек, който винаги казва “да”. Дори един румънски премиер констатира, че Вашият екип “буквално си е свалил гащите пред емисарите от Европейския съюз”.

Не мога да подмина и резултатите от тези договорености. Според мен, госпожо Кунева, Вие и Вашият бивш колега господин Соломон Паси, както и господин Симеон Кобургготски трябва да отговаряте за закриването на трети и четвърти блок на АЕЦ “Козлодуй”.

Това обаче не е само мое мнение. Вашият сегашен коалиционен партньор господин Любен Корнезов публично призна, че господин Паси трябва да влезе в затвора по чл. 103 и чл. 282 от Наказателния кодекс – общо между 11 и 23 години затвор, заради затварянето на глава “Енергетика”.

През м. февруари 2004 г. Вие съветвате: “Нека мислим за нова АЕЦ, а не за тази от миналото”. На друго място Вие казвате: “Не е необходимо да се преговаря за АЕЦ “Козлодуй”, защото ядрената енергетика няма перспектива”.

Няма да коментирам тук тези Ваши думи, само ще кажа, че на фона на препоръките на Евросъюза да се търси по-гъвкав подход за закриването на трети и четвърти блок тези думи ми звучат цинично.

Нямам отговор и защо заблуждавахте, че нещо зависи от така наречената партньорска проверка и че “нищо не е договорено, докато всичко не е договорено”. Нямам отговор и защо, след като един неизвестен чиновник фалшифицира доклада на партньорската проверка, добавяйки, че трети и четвърти блок не могат да бъдат модернизирани, Вие, госпожо Кунева, и Вашите представители в Брюксел не реагирахте и не защитихте интересите на българския народ и българската държава.

Моят въпрос към Вас е: защитават ли се днес тези интереси? Съществува ли опасност да бъде задействана така наречената отлагателна клауза за приемането ни в Европейския съюз? Благодаря.

ПРЕДСЕДАТЕЛ КАМЕЛИЯ КАСАБОВА: Благодаря Ви, господин Христов.

Имате думата за отговор на отправеното питане, госпожо министър.

МИНИСТЪР МИГЛЕНА КУНЕВА: Уважаеми господин Христов, има голямо раздвоение в стила на Вашия въпрос. В първата си част, във Вашата прелюдия-обяснение към въпроса, което междупрочем няма нищо общо със самия въпрос, всъщност Вие не искате България да влезе в Европейския съюз, защото този Европейски съюз не Ви харесва.

От Вашия въпрос става ясно, че на Вас не Ви харесват правилата на Европейския съюз, защото на тези правила България е казала “да”. Казала е “да” по същия начин, по който са го казали всички 25 страни досега. Аз съжалявам, че моите експерти не са успели, макар че поне Ви бяха обяснили, че няма Министерство по евроинтеграцията и още няколко други грешки, които бяхте направили в опита си да зададете въпроса, но изглежда не сте стигнали дотам да разберете какво означава регламент, какво означава директива и какво означава една страна да иска да се присъедини към Европейския съюз.

==========================================

Искате да говорим за Козлодуй – нямам нищо против това, имате право да задавате своя въпрос, но може би е хубаво това да се направи в някакъв друг публичен форум. Има достатъчно много такива, на които аз отговарям на въпроси.

Какво е можело България да направи е трябвало да се запитаме 1993 г., когато сме подписвали Гаранционното споразумение тук, в този парламент междупрочем е ратифицирано, и когато всъщност сме казали в това Гаранционно споразумение, че малките блокове не са безопасни. Това е написано черно на бяло в Гаранционното споразумение.

1998 година има меморандум, който изважда пред скоби въпросите, които не са свързани с директиви. Единствено по директиви и регламенти се преговаря. По това е преговарял и нашият екип.

По въпроса за ядрената енергетика. Вие цитирахте абсолютно некоректно тази статия. Ще Ви помоля там, където се казва, че ядрената енергетика няма бъдеще и цитирате мен, да ми дадете цялата статия, за да можем публично да прочетем точно тази част, която Ви е възмутила. Точно обратното – един от малкото български политици съм, който е разговарял със Зелените. Високо Ви препоръчвам в Европейския парламент да разговаряте със Зелените и да се опитате да ги убедите в нашите български тези. Разговаряла съм в Австрия, разговаряла съм в Германия, в Швеция, в Дания, за да мога да обясня перспективите пред българската енергетика. Нееднократно съм казвала, че ядрената енергетика е част от решението на енергийните проблеми в България и имам удоволствието още веднъж да кажа това пред вас. Междупрочем това е и политиката на НДСВ. Неслучайно директорът на ядрената електроцентрала “Козлодуй” е член на нашата парламентарна група.

По въпроса за предпазната клауза. Да, предпазната клауза може да бъде задействана. Тогава може би ще се очаква за една година, ако 3 и 4 блок продължат да работят в тази година, когато не сме членове на Европейския съюз, ние да получим тези милиарди, които Вие твърдите, че се получават от работата на централата всяка година.

Наистина е жалко, че в парламента не говорите помежду си. Бихте могли от директора на централата да получите много добра информация за това какви са намеренията и на НДСВ, и на парламентарното мнозинство да развива ядрената енергетика. Ако това ще успокои Вашия патриотизъм, искам да Ви кажа, че аз принадлежа към тези хора, които са гласували “за” и са подкрепили развитието на ядрената енергетика по отношение на централата “Белене”.

Смятам да използвам и за в бъдеще резултатите от партньорската проверка, защото за да се появи сега текстът за гъвкаво решение в доклада на Джефри ван Орден, уверявам Ви, този текст се дължи на партньорската проверка, която моят преговорен екип успя да извоюва. Това за първи път се е случило в историята на Петото разширяване. Нито Словакия, нито Литва са имали такава възможност. Хубаво е това също да не се забравя.

Ще ви кажа още няколко думи за предпазната клауза. Ако всички страни единодушно подкрепят отлагането, предложено от Европейската комисия, ако България е неготова в редица области, то това може да се случи. Това е за предпазната клауза за една година отлагане, така наречената “суперпредпазна клауза”. Има още три, които са свързани с общата предпазна клауза, клаузата “Вътрешен пазар” и “Правосъдие и вътрешен ред”.

Налагането или не на тази клауза е въпрос на решение от всички страни членки, включително на такива страни като Австрия например, които знаете, че имат специфично отношение по повод на ядрената енергетика. Австрия е следващото председателство.

Господин Христов, аз разширих своя отговор, защото Вие не искахте да ми зададете въпроса за предпазната клауза, а за “Козлодуй”. Затова моят отговор е също толкова непропорционален, колкото беше непропорционално и Вашето питане. Говорих по-малко за предпазната клауза и повече за “Козлодуй”.

==============================================

ПРЕДСЕДАТЕЛ КАМЕЛИЯ КАСАБОВА: Благодаря Ви, министър Кунева.

Господин Христов, имате право на два уточняващи въпроса към министър Кунева. Заповядайте.

МИНЧО ХРИСТОВ (КА): Благодаря, госпожо председател.

Уважаема госпожо министър! Тук не става дума за никаква политизация, за никакъв патриотизъм, тук става дума за елементарните интереси на всички български граждани и на българската държава – закриването на АЕЦ "Козлодуй". Няма да Ви казвам разбирам или не нещо от Европейския съюз – аз съм доцент по политология и преподавам в Университета "Политика на Европейския съюз". Мисля че не това е основното, което тук трябва да разискваме.

Тук са имената на изключително известни ядрени специалисти: Кенет Брокман, Андре Маисьо, Питър Хаук, които ясно и категорично заявяват, че ядрената ни централа може да работи безпроблемно до 2030 г. според тях.

Вие сте министър на евроинтеграцията, госпожо. В този смисъл съвсем коректно бих искал да Ви попитам няколко неща.

Наскоро бе приет докладът на Комисията по външна политика на Европарламента, в който се призовава Европейската комисия, цитирам: "за един по-гъвкав подход при затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй". С оглед предстоящата енергийна криза много европейски правителства преразглеждат своята политика към атомната енергетика. Дори Германия, дори Зелените, госпожо Кунева, започват вече да преразглеждат своята позиция.

Вие добре знаете, че 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" имат действащ лиценз до 2011 и 2013 г. съответно.

Като министър какво бихте направила Вие за запазването на тези мощности, особено като се има предвид изключително благоприятната международна обстановка?

Ще Ви попитам и нещо друго, тъй като премиерът не ми отговори – какво е Вашето лично отношение към изявлението на председателя по външна политика на Европейския парламент господин Брок, според който планираното за 1 януари 2007 г. приемане на България в Европейския съюз трябва да бъде поставено под въпрос, ако се докаже, че на територията на България е имало тайни затвори на ЦРУ?

========================

Аз не съм против Европейския съюз, госпожо Кунева, и Вие добре го знаете. Аз съм против влизането в Европейския съюз по този начин – без 3 и 4 блок, и сериозно казвам – без 1 и 2 блок на АЕЦ “Козлодуй”. Те трябва да бъдат защитени.

Ще Ви цитирам нещо, госпожо министър: “Не може хората, които доведоха България до тази ситуация, които на практика отказаха да защитават националните интереси, да се занимават със защитата на тези интереси. Мисля, че тези хора оттук нататък нямат право да водят преговорите с Еврокомисията. Става дума за Соломон Паси и Меглена Кунева”, край на цитата.

Това не са мои думи. Това са думи на господин Румен Овчаров, естествено преди да стане Ваш колега и коалиционен партньор. Според мен тези думи са доста точни и уместни. Жалко, че господин Овчаров се отказа от тях и днес позицията му е друга.

Наистина е жалко, че той се отметна и от други свои думи, казани на 10 януари 2003 г., а именно: “Необходим е референдум за АЕЦ “Козлодуй”, заяви той. И още: “Не е редно политическите сили да говорят едно, парламентът да приема друго, а министър Паси да си приказва и да подписва нещо трето.”.

Това мисля, че се отнася и до Вас, госпожо министър. Ако трябва да бъда искрен, това се отнася и до самия господин Овчаров.

Само преди месеци господин Овчаров беше за отварянето на Глава “Енергетика” и предоговаряне на закриването на 3 и 4 блок. Днес той вече е против. Благодаря ви.

ПРЕДСЕДАТЕЛ КАМЕЛИЯ КАСАБОВА: Благодаря Ви.

Кунева не отговаря на цитираните имена от депутата Минчо Христов на: Кенет Брокман, Андре Маисьо, Питър Хаук, които ясно и категорично заявяват, че ядрената ни централа може да работи безпроблемно до 2030 г.

Кунева подминава с мълчание и коментара на собствените й думи:

“Нека мислим за нова АЕЦ, а не за тази от миналото” и  “Не е необходимо да се преговаря за АЕЦ “Козлодуй”, защото ядрената енергетика няма перспектива”.

Тя е „забравила” и твърдението си 2005 година, в български вестник, когато тя призна: "Във Виена щяха да ме разкъсат за АЕЦ "Козлодуй"!

Всъщност Кунева мълчи и за Гюнтер Ферхойген, който излъга, че ЕС настоява да се затвори АЕЦ-а и това бе признато не от някой на пазара в София, а от Романо Проди, и то официално!

Миглена Кунева, която в 2011 година тръгна да става президент на българите, пренебрегна декларираното от професор като Андре Майсьо, който е президент на Световния съвет на ядрените работници /WONUC/, в който членуват 100 хил. експерти от атомните централи. Майсьо е и доктор на физическите науки, и в прав текст заяви: "Навремето писах на Романо Проди, за да му кажа, че тогавашният еврокомисар по разширяването Гюнтер Ферхойген е излъгал. Писмото ми беше публикувано в интернет и стоя там година и половина. Никой не ме обвини в клевета, защото казах истината. Ферхойген излъга, той е фалшифицирал заключението на доклада, за да изтръгне от българския парламент решение за затваряне на Трети и Четвърти блок. Сега ЕС се опира на гласуването на българския парламент, за да иска затварянето на реакторите..."

Проф. Майсьо заяви още: "Припомням, че големият страх, голямата грешка беше, че ако не бъде затворена централата, България няма да влезе в Европа. Казвал съм го - България ще бъде в Европа, каквото и да се случи, защото Европа се нуждае от вас на Балканите."

Това също бе удобно пренебрегнато от Кунева!

И тук ще цитирам едно ключово изявление на бившата преговаряща Кунева: "ако 2002 г. не бяхме приключили преговорите по глава "Енергетика", нямаше да станем член на ЕС през 2007 г.,".

Е, кой си затваряше очите и ушите удобно и заплашваше, че влизането в ЕС ще стане след затварянето на „Козлодуй”?

Още за псевдопатриотизма на Кунева, за личния й интерес и принос България да е на колене в енергийно и икономическо отношение - очаквайте в следващите дни, за да стане ясно, че отново силно се опитват да ни лъжат!

Автор: Люба МАНОЛОВА

Източник: Хроники

Няма коментари: