събота, 14 април 2012 г.

Германия е приятел номер едно на България

hhh

Me-109, Luftwaffe groundcrew working on an Me-109 at an airfield in Kresna Pass,Bulgaria in 1941.

За разлика от Русия, която си е заслужила прозвището враг номер едно на България, Германия последователно и най-често безусловно подкрепя страната ни в най-новата история. Дружбата с Германия е закалена по бойните полета на Първата и Втората световна война. С помощта на Германия, ние на два пъти макар и за кратко успяваме на  обединим всички българи от Македония и Тракия.

Радващо е, че и днес тази дружба не е забравена.

Министерството на отбраната на Германия в партньорство с EADS CASSIDIAN има намерение да даде отговор на запитването за информация от българска страна относно възможността за доставка на употребявани Eurofighter. Това не е просто подобрение на нашия предишен отговор за нови Eurofighter. Това е напълно нова оферта, която отчита политическите отношения между двете ни страни и традиционните съюзни взаимоотношения, близо вековното партньорство между Луфтвафе и българските въздушни сили и най-вече факта, че и двете страни са важни членки на ЕС. Тези отношения продължават да се развиват и днес с близките отношения и взаимното уважение между вашия президент и премиер и нашия канцлер.

Отново подчертавам, че предложението за самолети „втора ръка” не се базира върху търговска калкулация на цената. Цената ще бъде „политическа” и това дава много надежди за двете ни страни.
Част от тези отношения са вече договорени и планирани за включване в двустранно споразумение между Луфтвафе и българските ВВС, което ще се подпише през това лято. Но като цяло ползите от такива отношения са очевидни, особено ако се експлоатират еднакъв тип самолети. А ако България се спре на германското предложение, то двете страни ще имат абсолютно еднакви самолети. Само знаците ще са различни. В кабините ще има пилоти с абсолютно идентични знания и умения, и двете страни ще имат равен достъп до доставката на резервни части и поддръжка, и двете страни ще са 100% съвместими при изпълнение на съвместни мисии. Да не забравяме, че Eurofighter може да покрие разстоянието между Граф Игнатиево до германската база в Ньоебург за по-малко от час. Въобще не може да се спори върху ползите от отличните българо-германски отношения. Покупката на Eurofighter ще стане основа на все по-близките ни отношения във всяка една възможна област, но най-вече в отбранителната политика.

Уве Тимке, директор на кампанията на Eurofighter за България
Германия ще предложи Eurofighter на „политическа цена”

Няма коментари: