вторник, 9 октомври 2012 г.

За Жан Виденов без омраза и любов

zx620y348_1031716

Бях изненадан от силното присъствие на бившия премиер при Кеворкян. Магнетизмът на спокойните думи, умереността в изказа, истината и честта на този човек спечелиха симпатията ми. Човек, който не крие грешките си, не се крие зад гърба на другите, изрича нещата без реваншизъм и злоба.

Впечатление направи позицията му по българо-руските отношения. Фактите доказват, че той, възпитаникът от московски ВУЗ, по-добре е защитил българския национален интерес от дошлото след него правителство на СДС. Виденов каза тежки думи за заробването на българската енергетика с газовите договори на Бакърджиев и продажбата на Нефтохим Бургас.

Несъмнено, политическите възгледи, които защитава този човек не са нашите, но това не пречи да оценим личността Виденов по достойнство.

… Много рядко през дългата си кариера съм виждал толкова овладяно политическо слово като това на Виденов. Не знам друг човек, който да е в състояние толкова справедливо да оценява изминалото време - собствените си грешки, опонентите си, а също така и откровените си врагове. Само сравнете Виденов с фанфаронското поведение на Костов, който и днес се държи така, сякаш от него зависи оцеляването на света, и говори все по-отстранено от собственото си минало. А възхитителен бе начинът, по който именно Виденов оцени Костов - това може би се дължи и на съзряването, което с годините спохожда всеки от нас - но защо тогава костовци говорят все по-необективно и понякога дори налудно?
Ами оценките на Виденов за белезникавия Станишев, а и за днешната левица като цяло? Да не говорим за другите му оценки. Някои продавачи на балони дори твърдяха, че той е едва ли не убиецът на Луканов - но всички чухте оценката на Виденов за неговия най-голям опонент. Той направо каза, че Луканов не е бил алчен за пари, да вземем само това - а за да опровергаеш нещо, което най-ефикасно въздейства на обикновените хора, се иска наистина да си воден от една справедливост.

Жалкото е, че едва сега ние още веднъж се убеждаваме, колко ни липсват подобни смислени и обективни анализи, как сме се оставили в ръцете на празнодумци, колко пагубен е тайният съюз между тях и повечето от безволевите ни политици….

Кеворк Кеворкян за Жан Виденов

Няма коментари: