вторник, 20 ноември 2012 г.

В България гладните хора са по-малко отколкото в Белгия, Франция, Канада или Италия

sdfa

Всеки осми жител на света (12%) се оплаква, че не си е дояждал през последната година, като от тях 3% заявят, че често не им е стигала храна, а 9% - че понякога тя не е била достатъчна.

Изненадващо е, че според изследването на Gallup International/WIN, проведено в рамките на традиционния проект „Световен барометър”, САЩ се нареждат в „червената зона” с един от най-високите дялове на жителите, които изпитват затруднения с препитанието. Докато в България те са 6% от населението, в САЩ цифрата скача над тройно, почти четворно - на 22%.

Проучването включва 57 държави, и според него най-добре живеят хората в Тунис и Хонгонг, като само 1% от тях се оплакват от недостиг на храна. Следват Германия, Швеция, Полша, Холандия с по 3% и Виетнам, Австрия, Азербейджан и др. с 4%.

България с нейните 6% е редом в класацията с Швейцария, Япония и Бразилия, а след нас са например Франция със 7%, Канада с 8%, Австралия и Италия с 10% и Белгия с 12%.

Ако резултатът от проучването на 57-те държави се проектира върху глобалното население на Земята, излиза, че 840 млн. души знаят какво е глад. Подобни са и изчисленията на ООН.

Географското разпределение на хората, оплакващи се от недостиг на храна обаче е изненадващо. Затрудненията в Африка, където средният показател на индекса на глада е 40%, могат да се очакват. Същото се отнася и за областите, раздирани от военни конфликти, като Ирак или Афганистан.

Стряскащо е обаче, че от недояждане страдат и 13% от жителите на „Великолепната седморка”, докато за БРИК и други развиващи се страни от Латинска Америка и Азия показателят не надвишава 9 на сто.

"Шокиращо е да се отбележи, че много от богатите страни в света имат доста висок резултат за процент гладуващо население. Това означава, че въпреки високите средни доходи, в тези държави има региони, в които хората живеят много под средния стандарт. Този контингент поради различни причини, свързани с бедността и социалната пропаст, е изпитвал недостиг на храна през последната година", коментират авторите на доклада.

Actualno.com

Няма коментари: