четвъртък, 22 ноември 2012 г.

Как сайтът lostbulgaria.com нахално щампова чужди снимки и след това претендира за авторски права над тях

Нова епидемия залива Интернет. Присвояването и щамповането на чужди снимки и видеоматериали се превръща в печеливш бизнес. Типичен пример за подобни спорни практики е сайтът lostbulgaria.com . Местните “издатели” стигат до там, че дори отбелязват като собственост снимки от архива на Националната библиотека на САЩ удрят им печата си и след това ако някой ги публикува на сайта си започват да го изнудват с претенции.

Как след това новите “собственици” печелят пари от снимките? Много просто – чуждите снимки, които са си присвоили и подпечатали, вече съсипани и маркирани са общодостъпни, но ако някой иска да получи снимката без маркер, то той трябва да плати. Това обяснява и защо те така неистово се борят срещу всякакъв свободен достъп до исторически фотографии.

Тази снимка е публикувана за първи път в българския Интернет през месец март 2012 година, включително и в ExtremeCentrePoint: София под бомбите 1944 година.

Не минава и седмица след това и юнаците от lostbulgaria.com , надежно са я подпечатали като своя и следва предявяване на претенции. Още веднъж да повторим, че става въпрос за общодостъпна снимка от американските архиви!

2299

По същия начин,  собственици на сайта са процедирали с богатата колекция на българският емигрант в САЩ, г-н Груев, който дълго време събира снимки и документи от стара София.

Подобни безскрупулни практики са в разрез с морала и нямат нищо общо с авторските права. Как може човек на 45 години да претендира за авторски права върху снимка от неизвестен фотограф правена през 1935 година?

По тази причина ние променяме правилата както следва:

При претенции за авторските права на снимки и видео материал, те трябва да бъдат доказани. Моля да ни бъдат изпращани трите имена, ЕГН и телефон за контакт заедно с доказателства, че претендентът е истинския автор. По обясними причини претенции за авторски права на материали от 30те години на миналия век, не се приемат. Всеки видео материал и снимка свободно безплатно и легално достъпни в Интернет, трябва да бъдат ясно маркирани, в противен случай  авторското право остава недоказано.

Няма коментари: