събота, 24 ноември 2012 г.

Басеску за Дунав мост 2: "Щом българите толкова много искат този мост, да си го построят, но не напречно, а по дължината на реката". Спомени на Муравей Радев

Е, българите го построихме, но не надлъжно, а напречно на реката.

3

И все пак, изкушавам се да спомена едно събитие, което е много малко известно или е добре забравено. Става дума за това как се сдобихме с Дунав мост-2, след като румънската страна повече от 100 години упорито отказваше строежа му. Не съм го разказвал никъде, а ще предизвика интерес, коментари, всичко... Въпреки това ще ви споделя какво стана. На една международна среща в края на 1999 г. в гр. Солун, организирана от Пакта за стабилност и растеж, изведнъж ми хрумна да споделя с шефа на пакта - Бодо Хомбах, с когото имах и много добри лични взаимоотношения, проблема “Дунав мост-2” и ината на Румъния. Аргументирах се с ползите за Европа като цяло от нов мост при Видин - Калафат и намекнах, че ако Бодо с авторитета си застане зад този проект, той ще се превърне в национален герой на България.
Бодо веднага схвана нещата и захапа въпроса

В началото на следващата година по негова инициатива се състоя междуправителствена среща в Брюксел. Аз водих българската делегация, Траян Басеску – румънската. Същият Басеску, който днес е президент на Румъния и който само две седмици преди срещата, беше заявил подигравателно: "Щом българите толкова много искат този мост, да си го построят, но не напречно, а по дължината на реката"... Срещата продължи 10 часа, в които след дълги, мъчителни, понякога остри спорове, най-после успяхме да пречупим румънската съпротива. Изключителен принос за този резултат имат Бодо Хомбах и Гюнтер Ферхойген - тогава комисар на Европейската комисия. Късно вечерта бе изработен и съгласуван текстът на споразумението за изграждане на Дунав мост-2, подписано от мен за България, от Басеску за Румъния и от Бодо и Ферхойген, като гаранти. Съобщихме по телефона новината в България. Никой не повярва, че това се е случило. Едва на другия ден, след като представих подписаното споразумение, фактът бе приет за истина.
Разказвам тази случка неслучайно. Наближава официалното откриване на моста. Струва ми се, че е подходящо организаторите на тържествата да поканят на тях Бодо Хомбах, без чиято намеса едва ли щеше да има повод за честване.

Муравей Радев пред БЛИЦ

Няма коментари: