сряда, 12 юни 2013 г.

Детските на "Орешарски" ще струват 250 млн. лв на бюджета. Парите ще влязат основно в ромски семейства

IPI(1)

Правителството се готви да раздава пари с широка ръка предимно на малцинствата. По този начин то плаща ромската подкрепа за БСП и ДПС по време на изборите. Е как при подобни харчове е възможно годишният бюджет да бъде изпълнен?

Детските надбавки винаги са били прекрасен популистки инструмент, с който управляващите могат да се опитат да спечелят общественото благоразположение. Те влизат в почти всеки дом под надслова “за нашите деца”, поради което всякакви користни мотиви на управлението остават на заден план.

Преди половин година бившият социален министър Тотю Младенов заяви, че голяма част от родителите „изпиват” парите на децата си. Въпреки това своеобразно признание за неефективност на програмата, стъпки в посока прекратяване на злоупотребите със заветните 35 лв. месечно не бяха предприети. Изборите дойдоха, колелото се завъртя и начело дойдоха „нови” хора с нови „свежи” идеи за детските надбавки. Последната такава беше лансирана от зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов, според който размерът на месечната помощ трябва да се вдигне на „50-60 лв.”, а броят на децата, които ги получават, да се увеличи.

С това наум, сме се опитали да илюстрираме евентуалните последствия от едно такова решение.

За целта сме разгледали два различни варианта на направеното предложение. При първия вариант детските надбавки се увеличават от сегашните 35 лв. на 50 лв. месечно, а при втория – на 60 лв. месечно. В момента месечна помощ получават около 65% от всички лица на възраст до 20 г., като за 2012 г. точният им брой е 808 680 души (по данни на АСП). Тъй като все още няма яснота с колко ще бъде увеличен броят на децата, получаващи помощта, в примера допускаме, че и в двата случая в програмата влизат 100 хиляди нови получатели. По този начин бенефициентите нарастват от 65% на 72% от всички лица на възраст до 20 години.

Няма коментари: