вторник, 19 юни 2007 г.

Шрьодер: "Путин е перфектен демократ". Том Лантос: "Шрьодер е политическа проститутка"

Издават мемоарите на бившия федерален канцлер.

В тях той казва, че Буш още в началото на запознанството им, го е смущавал с честото си позоваване на Бог. С Путин , обаче, нямал този проблем.

Путин бил завършен безупречен демократ и много интелигентен човек - скромен и надежден приятел на Германия. В The hardest word, от редакцията на The Economist не споделят мнението на Канцлера, но какво пък ....въпрос на бизнес.

=========================================


Бившият канцлер получавал огромни пари от Путин.

Председателят на комисията на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ по международните въпроси Том Лантос нарече бившия германски канцлер Герхард Шрьодер политическа проститутка. Конгресменът от Демократическата партия даде това определение за Шрьодер по време на речта си за откриването на мемориала на жертвите на комунизма във Вашингтон. АП посочва, че изявлението на конгресмена е било посрещнато със смях и аплодисменти от публиката. Германският външен министър Фарнк Валтер Щайнмайер от своя страна заяви, че изказванията на Лантос “обиждат не само бившия канцлер, но и огромното мнозинство от германския народ”.

Лантос поясни, че смята Шрьодер за политическа проститутка, защото той “получава огромни пари от Путин”. През март 2006 година, скоро след напускането на канцлерския пост, Шрьодер застана начело на съвета на директорите на North European Gas Pipeline Company (NEGPC), която управлява строителството на подводната част от Северноевропейския газопровод. 51 % от акциите на NEGPC са собственост на Газпром. В речта си Лантос говори критично и по адрес на бившия френски президент Жак Ширак, който според него недостатъчно цени приноса на САЩ за освобождението на Франция от нацистите. Лантос посъветва Ширак да отиде на крайбрежието в Нормандия и да погледне безкрайните редици от бели мраморни кръстове и звезди на Давид, издигнати в памет на младите американци, отдали живота си за свободата на Франция.

Лантос, който е роден в Унгария през 1928 година, е единственият американски конгресмен, преминал през нацистките концлагери. Той изрази надеждата, че при приемниците на Шрьодер и Ширак – Ангела Меркел и Никола Саркози, в отношенията на техните страни със САЩ ще се случи позитивен обрат. Том Лантос е известен като един от най-последователните и остри критици на руския президент Владимир Путин.

Няма коментари: