сряда, 16 март 2011 г.

Сравнение на военните действия в Либия и Чечения. Как Кадафи и Путин потушават въстания

В коментарите се появи следната фраза: “Добър пост с опит за обективна оценка на снимките. От такъв анализ има нужда и за Грузия и за Чехословакия 1968 – за някои манипулирани и монтирани клипове и снимки.”

Защо не? Можем да направим сравнение с Чечения, но няма да се връщаме към Чехословакия 1968 нито към Грузия  защото там става въпрос за  външна интервенция. За разлика от тях, събитията в Либия и Грозни си приличат –  вътрешен бунт, който се гаси от силите на армията, но не излиза извън пределите на държавата.

До този момент, най-тежките боеве в Либия бяха за град Завия превзет от армията на Кадафи преди няколко дни. Според "бунтовниците град Завия е бил сринат до основи. Лъжа. Засегнати от безредиците са кметството, една джамия е разрушена защото се е превърнала в убежище на десетина въоръжени ислямисти, освен това има и засегнати единични сгради. Масови разрушения и следи от тежки боеве липсват.

4b5a3f480ebf

Виждат се най-малко две попадения най-вероятно от танкови оръдия с право мерене. Ако джамията беше ударена с гаубици при артилерийска подготовка, тя просто нямаше да съществува.

Zawya08

Отново джамията – директно попадение от танково оръдие. Очевидно екипажите са използвали снаряди с нисък експлозивен заряд. Най-вероятно става въпрос за противотанкови муниции за да се намалят до минимум разрушенията на сградите.

На долните две снимки виждаме войници на Кадафи пред кметството. Виждат се попадения от снаряди, сградата е горяла.

3c87d2c8dc32

20110312_LIBYA-slide-ABCA-jumbo

Единствените снимки на засегнати жилищни сгради са две:

Zawya06

d99cfe61d6e2

След като видяхме Либия и Завия, нека сравним с Русия и Грозни. Ето как би действал Путин на мястото на Кадафи:

Грозни след руски артилерийски обстрел.

razruha-scan-007

Резултатът от действията на руската щурмува авиация в Чечения

s640x480

80682

Руските танкове в разрушения Грозни:

1c380fc12

Няма коментари: