събота, 19 март 2011 г.

Слаба дипломатическа подкрепа на война в Либия. Германия, Бразилия, Индия, Китай и Русия не искат конфликт


Дипломатически успех на Франция и Великобритания в ООН, но на каква цена? От петнадесетте членове на Съвета за сигурност, десет са одобрили проекта на британско-френската резолюция и пет се въздържаха. Бразилия, Русия, Китай, Германия и Индия! Това "въздържали се" следва да се разбира като противопоставяне на военните действия, без риск да изглежда като подкрепа за режима на Кадафи.
Ето какво казват представителите на тези пет държави:

Германия "не желаят да се ангажира с военна конфронтация."

Индия е убедена, че "до момента няма достоверна информация за ситуацията там", за да обоснове решение за създаване на зона без полети и не  е  ясно как това ще бъде направено на практика."

Бразилия смята, че "текста, представен днес разглежда мерки, които излизат далеч извън рамките на призива на Лигата на арабските държави, която призовава за силни мерки за прекратяване на насилието." … “Ние не сме убедени, че използване на сила ще постигне общата цел за прекратяване на насилието и ще защити цивилното население "

Русия се противопоставя "по принципни съображения" и изразява съжаление за липсата на отговори относно начина на прилагане на ограниченията. "Не само че нямаше отговори на нашите въпроси по време на дебатите, но ние също така видяхме един текст, който е в последствие е бил променен на места променен и сега предполага възможност за интервенция и големи военни операции ".

Китай напомня, че той "винаги е против използването на сила в международните отношения".

Няма коментари: