събота, 19 март 2011 г.

Либия под крилата ни! Кой и с каква сила ще участва в операцията

RafaleФранция и Обединеното кралство, са двете въздушни сили, които евентуално ще са гръбнака на военните действия срещу Либия. Канада ще участва с шест CF-18, както и Норвегия, а  Дания и Белгия ще изпратят свои F-16. Испания ще осигури бази за авиацията. Италия ще приеме самолетите на свои летища включително и на Sigonella (Сицилия) без да участва в операцията. Някои арабски страни (Саудитска Арабия, ОАЕ, Катар), ще се присъединят символично.  Голямото неизвестно е степента на ангажираност на САЩ.

Във всеки случай, въздушната война има своите правила: първо изисква да се дефинират конкретни  цели. Първите удари ще бъдат нанесени на либийското ПВО. Ще бъдат унищожени самолети, писти, радари, командни пунктове, обекти на противовъздушната отбрана. Всички тези цели са били проучени от Военното разузнаване и Центровете за контрол на операциите на Великобритания и Франция. Данните са актуализирани през последните дни, благодарение на сателитни снимки.

На езика на пилотите, този въздушен удар ще бъде Comao (Composite air operation), т.е. операция, обединяваща различни видове самолети от различни националности. Щурмовите удари по земни цели ще бъдат осъществени от самолети Rafale, Мираж 2000 D и Tornado GR4, с използването на бомби с лазерно насочване, GPS  (A2SM) или ракети Scalp или Storm Shadow.

Тези "бомбардировачи" ще бъдат съпровождани от изтребители (Mirage 2000, Rafale, Typhoon) за защита от атака на либийски самолети. Въздушни танкери (VC-10 и С-135 FR) ще осигуряват презареждането във въздуха, а операциите ще се координират от АУАКС. Разузнавателени самолети (Rafale, Mirage F1 CR), може да се намесят по време на операцията за подготовка на нови цели и за оценка на резултатите. (BDA -Battle Damage Assessment). Изтребителите са оборудвани със системи за електронна война и заглушаване на либийските комуникации.

Либийският военен театър не е далеч от Европа. Голямо френско военно летище е на 1400 км от Триполи (01:45 часа полет). Solenzara (Корсика) е на 1000 км, а Sigonella(Сицилия) е на 500 км.

Въздушни удари може да се извършват безопасно и единствено от Франция, без да се прибягва до италианска и испанска помощ.

Няма коментари: