вторник, 24 януари 2012 г.

Ормузкия пролив - място за контрабанда и военни учения

12za

Всяка историческа епоха има своите стратегически географски точки. Битката за контрол над тях винаги се е водила безжалостно с всички възможни средства. Така за известен период контролът на Проливите Босфора и Дарданелите става причина за поредица от руско-турски войни и прераства паневропейската Кримска война, която Русия безславно губи. След това приоритетите на Великите сили се изместват към Суец и Панама, а в наши дни безспорно най-невралгичната точка на планетата е Ормузкият пролив. Той е стратегически важно място за целият западен свят , през което преминава 33% от световния износ на петрол и 40% от световния износ на петролни продукти по море.

От тук се изнася голяма част от петрола, произведен в Саудитска Арабия, Иран, Обединените арабски емирства, Кувейт и Ирак, както и почти цялото количество  втечнен природен газ от Катар. Проливът свързва  Оманския залив с югоизточната част на Персийския залив на югозапад. Ежедневно  танкерите прекарват  през пролива с ширина от 54 км и дължина от 195 km .  Северното му крайбрежие принадлежи на Иран, на юг на ОАЕ и Оман. Преди време преминаването през пролива беше контролирани от американски военни кораби сега това не е точно така.  Иран непрекъснато заплашва, че ще затвори преминаването при евентуален военен конфликт.

В същото време стратегическия Ормузкия пролив е не само транспортен възел, но и един от най-големите пътища за контрабанда в света. Всеки ден от Оман към Иран потегля стока за 10 милиона долара. Десетки лодки натоварени до край пренасят забранени и ембаргови стоки.

Корумпираната оманска полиция, наблюдава с безразличие ставащото. Лодките се управляват обикновено от афганистанци и пакистанци, които на всеки курс получават по 30 долара.

Контрабандистите използват стария мюсюлмански закон за корабоплаването според който корабите напуснали пристанището преди изгрев слънце и влезлите в него след залез не се проверяват в същия ден.

ysh

g2b

3372

227s

Няма коментари: