четвъртък, 29 март 2012 г.

Горко им на българите в латиноамерикански затвор

Недавнашните трагедии в затворите в Хондурас и Мексико, привлякоха вниманието към условията в тях. В латиноамериканските затвори все по-често попадат и българи с тежки присъди основно за трафик на наркотици. Те едва ли биха се заели с тази работа ако имаха представа за какво става въпрос и какво ги чака ако бъдат заловени.

По-голямата част от занданите в тези страни са препълнени и затворниците спят често директно на пода. В тях вилнеят банди и кланове, които на практика управляват всичко. Пазачите са корумпирани, а педерастията се е превърнала в нормално сексуално общуване. Снимките, които ще видите са основно от затвора Илопанго в Сан-Салвадор.

LATIN AMERICA PRISONS 3

Членове на бандата Мара.(Meridith Kohut/The New York Times)

LATIN AMERICA PRISONS 2

Хигиената е извън всичко видяно до сега. Може да се каже, че на практика не съществува.(Meridith Kohut/The New York Times)

LATIN AMERICA PRISONS 17

Право на разходка имат формално всички затворници, но на практика само членовете на бандите слизат в двора – на другите е забранено за да не им намалява пространството. (Meridith Kohut/The New York Times)

LATIN AMERICA PRISONS 1

Женските затвори не са по-добре и отношенията в тях не са по-различни отколкото в мъжките.(Meridith Kohut/The New York Times)

il15

В Бразилия ситуацията е подобна. Пазачи и задържани са в непрекъснат обмен и мафиотсак симбиоза.

il06

Когато надзирателите са ядосани и прилагат стриктно правилата, храненето не трябва да продължи повече от 10 минути в пълна тишина.

Малолетните задържани в Бразилия са в отделни килии, но комфортът е същия.

il05

1 коментар:

Emil A. Georgiev каза...

Мара значи банда - тези на снимката вероятно са членове на Mara Salvatrucha ("салвадорската банда").