петък, 30 март 2012 г.

Спирането на АЕЦ Белене е политическо решение, е и какво от това?

Да бъдем честни. Спирането на АЕЦ Белене не може да бъде обяснено с икономическата неизгодност на проекта. Точно обратното, този проект беше изгоден и дори според докладите на HSBC през 2020 година България ще има дефицит от най-малко 200 мегавата мощности.  Към това се добавя и предложеният от Русия държавен кредит с лихва от 4%. Безсмислено е да споменаваме и многобройните непреките ползи, които можехме да извлечем от провалената централа – научен потенциал, кадри, високо технологични специалисти, сигурност(атомните централи са гарант за мира), икономически ползи не само за страната, но и пряко за Северна България.

Съдбата на проекта беше повлияна и в крайна сметка решена от позицията на САЩ и ЕС. Геостратегическата позиция на Европа и Америка срещу руската икономическа експанзия ликвидира Белене, а не липсата на икономическа ефективност. Колкото и да ви убеждават в противното не им вярвайте.

Всъщност залогът беше следния – ГЕРБ да продължи строежа на централата и да бъде бит от свои и чужди, от чужди затова че забавянето е оскъпило строежа, а от свои затова че въобще ще се строи каквото и да било. Към това прибавете и неминуемото оттегляне на американската подкрепа за Бойко Борисов при евентуално решение в полза на Русия. Резултатът от този “фронт” срещу ГЕРБ щеше да бъде загубата на изборите следващата година и постепенното маргинализиране на партията.  Това никак не би било добре за България, имайки предвид кои биха могли да бъдат наследниците – модифицираната Тройна коалиция на Гоце, Кунева и Доган с вярното им псе от прехода Гаргамел Костов.

Чисто тактически, моментът за приключване на руския проект беше избран перфектно. Това се случва повече от година преди парламентарните избори и само два месеца след встъпването в длъжност на новия президент Росен Плевнелиев. Смяната на караула в президентството беше задължително условие за това решение. Трудно е да си представим какъв хаос, призиви за революция, референдум и какви обвинения би понесло правителството на ГЕРБ ако първановата банда от мафиоти слуги на Русия  все още бяха на власт в тази институция. Дори с голяма доза доза вероятност можем да кажем, че отказът от Белене не би бил възможен без победата на ГЕРБ в президентската надпревара и тази победа на практика предреши решението на правителството.

В крайна сметка, България изгуби един добър икономически изгоден проект, но спечели политическа гаранция, че ГЕРБ ще управлява още един мандат и ще има достатъчно време да завърши започнатото – магистралите, метрото, скоростните пътища, Дунав мост 2. По тази причина, макар и икономически необосновано, решението за спирането на строежа на АЕЦ Белене е политически успех за управляващата партия и в голяма степен гарантира втори мандат за Бойко Борисов. Решението беше политическо и правилно.

Няма коментари: