четвъртък, 12 юли 2012 г.

Плевнелиев пред Ди Велт: България е страната с най-ниските задължения не само в Европа, но и в целия свят

12-Jul-12 17-07-33

 

България е страната с най-ниските задължения не само в Европа, но и в целия свят. Това обаче не означава, че сме перфектни, чака ни още много работа, казва на перфектен немски език президентът Росен Плевнелиев в интервю за “Ди Велт”.

Държавният глава обяснява, че през 90-те години България е потънала в дългове, но е успяла да санира бюджета си изцяло и днес има най-ниските задължения не само в Европа, но и в целия свят.
Той разказва и за 8-те си години в Германия, в които е работил като строителен предприемач във Федералната република и е участвал в строителството на Райхстага.
"И Ангела Меркел ме е питала откъде знам така добре немски. Отговорих й - от една строителна площадка. Когато тя попита коя е площадката, й отвърнах: тази на вашето канцлерство", спомня си той.
Плевнелиев изразява увереността си, че България ще се присъедини към еврозоната, макар на този етап да е все още рано.
"Не сме готови на 100 процента, но все пак България е една от трите държави в Европа, които изцяло отговарят на Маастрихтските критерии."
Той изтъква, че е от изключително значение страната ни да ограничи разходите си.
“Дефицитът на страната е под контрол, той е по-малко от 2,1 процента от брутния вътрешен продукт, а през тази година вероятно ще падне и под 1,6. А държавните задължения, които са 16,2 процента от БВП, са най-ниските не само в Европа, но и в света. В Гърция, Испания, а и в други европейски държави очакват растежът да дойде от Брюксел. Но растежът не може да ти го осигури някой друг, за него трябва да се работи много усилено - както направихме ние в България. Най-напред трябва да се създаде потенциал за растеж, като за целта трябва да се осъществят структурни реформи за повишаване на конкурентоспособността и производителността. Растежът не идва наготово."

По отношение на недостатъчния напредък в реформирането на правосъдието и борбата срещу корупцията Плевнелиев заявява, че за редица правителства в миналото тази тема не е била приоритет. Докато от 3 години насам ГЕРБ полагала усилия за разработването на нови закони и провеждането на структурни реформи. По думите му в момента средствата от европейските фондове се управлявали много по-ефективно.

БЛИЦ

Няма коментари: