петък, 13 юли 2012 г.

Цветан Цветанов пред Народното събрание: “Когато съм на този пост, искам да защитавам жертвите на престъпността, а не тези, които я толерират.”

photo_verybig_8574

„Винаги съм се ръководил от справедливостта и обществения интерес и не смятам, че трябва да коментирам случая с Мирослава Тодорова, затова има Висш съдебен съвет и компетентни институции", заяви Цветанов.

Той обясни, че е споменавал името на Тодорова по повод писма, които е получавал от потърпевши и категорично отрече обвиненията за въздействие върху работата на съдебната система и настоящия ВСС от страна на ГЕРБ.

По-късно министър Цветанов разясни подробно позицията си и от парламентарната трибуна
Няма никаква намеса или персонална моя намеса спрямо ВСС, обяви от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. И добави за ВСС: "Не видях нищо смислено в техните мандати. Нека си припомним датата 2007 г., когато България беше приета в ЕС с огромния дефицит в институциите, които се борят с организирана престъпност, корупцията и съдебната система. Нека всеки от вас да си направи равносметка, но да не забравяме, че в малките населени места хората питат - защо няма виновни".

„Не мога да разбера какво се дискутира и обсъжда днес тук. Не мога да разбера позицията на Иван Костов с поведението си от трибуната с явния политически натиск, на който е оказвал 20 години. Ако имахме тази справедливост, щяхме да имаме осъдени по фалиралите банки през тези 20 години. Трябва да има ефективност в борбата срещу тежката организирана престъпност, която е проникнала във всички политически партии", каза още Цветанов.

„Ако бяхте добри политици, ако имахте справедливост, защо нито един път не стана някой да говори за жертвите на престъпността, за щетите, които се нанесоха на гражданите", попита той.
"Какво ще кажете вие пред жертвите на престъпността - добави Цветанов пред полупразната зала. - Срещал съм се с майката, с бащата на изнасилените техни дъщери. 4 години това дело се гледа, проведени са над 20 съдебни заседания. Нека се почувствате от страната на жертвите, и като политици и граждани - да защитим тази справедливост. В противен случай на тази държава - жална й майка от такива политици".

„Недейте да смятате, че министърът на вътрешните работи и вицепремиер стои пред вас и се натоварва с такива отговорности, за да мога по някакъв начин да изтъкна пред вас. Не - аз искам обществото да знае, че има държавност. Ние трябва да бъдем хората, които да дадем услугата на обществото, която политиците трябва да защитават. Това са общи усилия и нека бъдем искрени един с друг - какво направихме и защо позволихме да се случва толкова дълги години", обясни той.

„Излизат представители на опозицията и казват, че има политически натиск върху съдебната система или репресия. Каква репресия, какви подслушвания? Свидетели казват за представители от тежката престъпност с политически лица... Кой ще стане и ще говори за жертвите на престъпността? Когато съм на този пост, искам да защитавам жертвите на престъпността, а не тези, които я толерират. Пример за фактор, от който са се възползвали политически партии е Васил Нинов. Да си припомним биографията му и да видим тези, които решаваха неговите проблеми по фалиралата банка. Този човек преди два дни е задържан със 168 кг кокаин",

каза Цветан Цветанов.

Няма коментари: