вторник, 8 март 2011 г.

Китайската армия евакуира 35 000 китайци от Либия. Демонстрация на сила и възможности

1299034680_14155

Генерал-майор Лао Ян, говорител на Китайската  народоосвободителна армия заяви, че тя ще помага да се евакуират китайците зад граница пострадали от безредици, войни или други конфликти. Първата по рода си  евакуация от този тип е проведена в Либия през миналата седмица.

1299067497_87674 

"Ако има извънредна ситуация и има голям брой китайци, които трябва да бъдат евакуирани, това е задача за армията и тя ще го направи по нареждане на правителството.", заявява Лао.

Китайската армия през миналата седмица, за първи път в историята си, изпрати военни кораби и четири военно-транспортни самолета   за да помогне на китайски цивилен пасажерски кораб попаднал в размирна Либия.

Голямата част от 35 000 китайци работещи в Либия са вече евакуирани благодарение на военноморските и военновъздушните сили на Китай.  По този начин китайските въоръжени сили правят показна демонстрация как могат да действат в глобален мащаб и да се справят с неконвенционални заплахи. Генерал Лао  казва още: "Това също така демонстрира капацитета на китайската армия за транспортни операции на дълги разстояния."

Няма коментари: