четвъртък, 10 март 2011 г.

Хроники от театралната война в Либия. Медийни манипулации

Въстаническа батарея води огън по самолет на Кадафи … Огън, Огън батарея, ще издържим, подкрепленията скоро пристигат. Но по какво за Бога стрелят тези хора??? Съвсем близо до колата се вижда възрастен фотограф на някоя от западните медии. Според вас този човек би ли бил там ако във въздуха имаше дори един боен самолет? Ако се увеличи снимката, до картечницата се вижда и силуета на още един фотограф снимащ от друга позиция.

Боевете до град Рас Лануф. Тежичко е по-цял ден да тичаш с автомат напред назад. Затова този актьор е намерил по-лек начин. Сяда на стол и пука във въздуха.
image-189259-galleryV9-fvup
А ето ги и бомбардировките. От тях би трябвало, ако се вярва на “въстаниците” да са убити повече от 6 000 души. Бомбардира Кадафи  скитащите театрални трупи на бунтовниците. На заден план, съвсем близо до експлозиите стоят някакви статисти, размахват ръце … очевидно бомбите на Кадафи са много особени – трябва да те удари директно защото е без осколки.
image-189196-galleryV9-stxy
Ето още една снимка от предната линия на фронта. Именно тук се водят “тежките” боеве според журналистите. Както виждате, десетките трупове и стотиците ранени липсват. Липсват също каквито и да било следи от сражения, няма кратери от бомби, нито следи от използването на тежка военна техника и артилерия. За сметка на това е зарито от сандъци с боеприпаси за различни оръжия и калибри. Пълен хаос.
image-189088-galleryV9-mbju
Т.н. “въстаници” са извозвани за снимките на “фронта” със специален транспорт осигурен от организаторите. След тежките боеве, те се прибират в базата(???) за да се мият и почиват. Получили са гратис одеяло като отплата за актьорското си майсторство.
image-189055-galleryV9-veou
Как мислите, колко от тези хора спокойно разхождащи се около батареята биха оцелели ако ескадрила щурмови самолети  SOKO G-2 Galeb на либийските ВВС ги удари от въздуха? Наистина югославският самолет е демодиран, но за щурмов удар е добра машина. Либия разполага с над 100 подобни самолета. Част от тях са пилотирани от сръбски и хърватски наемници.
53
Почивка между снимките:
galleryV9-lltx
Тази снимка е върха. Такива смешни пози за стрелба откопирани от най-евтините холивудски продукции, нямат нищо общо с бойната действителност. Представете си, че според фотографа, този въстаник се приготвя да стреля по самолет на Кадафи. Очевидно медиите ни взимат за идиоти.
43
Победа! Победа! Аллах е велик!
33
С леко стрелково оръжие срещу авиацията на диктатора. Поредната масовка за наивни бунаци:
image-188556-galleryV9-nzkt
Този от разчета на картечницата очевидно очаква газова атака затова е надянал противогаз:
khzs
Изводът от всичко това е следният: Кадафи въпреки че разполага с над 120 изправни югославски самолета и наемни пилоти за тях, се въздържа от нанасянето на въздушни удари. Армията разполага с около 200 танка Т-72 и 70 бразилски EE-9 Cascavel (90 мм оръдие), които също бездействат. На практика срещу “въстаниците” не се използват и леки мотострелкови подразделения защото в противен случай щяхме да ги видим по снимките. Следователно, засега, Кадафи не влиза в сценария, който се опитват да ни продават от някои медии. Няма ги масовите убийства, разрушените градове, бомбардировките над жилищни квартали каквито видяхме във войната в Грузия.

Няма коментари: