петък, 11 март 2011 г.

Актуално - историческо от Фелдмаршал Ромел: ”Бенгази е ето там …”

69 години по-късно, лозунгът на Африканския корпус на Фелдмаршал Ромел: “Към Тобрук! Към Бенгази!” , придобива отново изключителна актуалност.


Кадафи е диктатор, убиец и заслужава да бъде екзекутиран както Садам или съден и ликвидиран както Милошевич. В това няма съмнение, но какво ще го замени в Либия? Ако това са ислямисти фанатици какъв е смисълът?

Великобритания и Франция по всякакъв начин се мъчат да въвлекат САЩ във война в Либия. Интересът им е ясен – докато американските войници мрат в пустинята, европейските петролни компании ТОТАL, ENI и BP, които държат добива на петрол в страната, ще успеят да договорят по-добри условия за себе си с т.н. въстаници. В момента въстаниците са склонни да дадат всичко и за разлика от костеливия орех Кадафи не поставят никакви условия. Това обяснява и признаването на Бунтовническия комитет като представител на либийския народ от Франция.

САЩ не трябва да влизат в този сценарии. Нека този път да постъпим разумно и да оставим кървавият диктатор Кадафи да воюва с не по-малко кървавите ислямисти.

Няма коментари: