неделя, 26 юни 2011 г.

В Китай копират цели европейски градове

412

Жаждата на китайците за дословно копиране на образци от западната цивилизация не познава граници. В Китай  вече има  изградени няколко копия на европейски градове. Китайските строители и архитекти се готвят да възпроизвеждат и известния австрийски град  Халщат, включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

В Китай, на 30 километра от Шанхай, се строи и точно копие на германския град Антинг. Той е откопиран до най-малките детайли заедно с паметниците на  Гьоте и Шилер, фенерите, типичните решетки и дограма на къщите. Този град е проектиран от немската компания Albert Speer & Partner, която го е предложило като китайска версия на "типично немски град."

През 2005 г. в  мегаполиса Ченду се появи копие на британския Дорчестър. Година по-късно, недалеч от Шанхай, китайците построиха  британския Thames Town . Там има дори дори 66 метрова  църква, която силно напомня на подобен храм в Бристол.

С това копирането не  спира и  скоро  близо до Шанхай ще бъдат изградени квартали на Венеция, Барселона, Стокхолм и Копенхаген. Нещо повече, тези "плагиати", китайците не обичат да свързват с оригналите, а казват само че става въпрос за  "един типичен европейски град". Въпреки това, тези архитектурни комплекси са се превърнали в място за поклонение  на стотици хиляди туристи защото много от тях нямат достатъчно пари, за да посетят реалната Германия, или Венеция.
Освен това, "Европейският град" в Китай се е превърнал в популярно място за сватбени тържества и фотосесии.

86

76

412

511

Няма коментари: