четвъртък, 30 юни 2011 г.

На борда на медицински хеликоптер в Афганистан

Над многострадалния Афганистан, където вече десетки години военните конфликти се редуват един след друг, денонощно летят медицинските хеликоптери на НАТО. Седем дни от седем, 24 часа от 24 часа, ден след ден, месец след месец, вертолетите с червен кръст на борда извозват ранени цивилни и военни. За екипажите им няма лоши и добри, свои и чужди, задачата е човешкият живот да бъде стасен.

Редник първи клас Блас Тревино, ранен в корема с разкъсано тънко черво,  не изпуска от ръка разпятието по време на транспорта към болницата.

21149

Хеликоптер на морската пехота охранява от въздуха медицинската евакуация на ранени бойци във вражеска територия.

2877

Евакуираният Бласт Тревино и сержант Джо Кембел на борда на медицинския хеликоптер. Евакуацията е извършена по време на бойни действия и пясъчна буря. Медицинската машина прави два захода за кацане, но е обстрелвана от талибаните и не успява. Извикани са спешно на помощ три бойни вертолета за да “стерилизират” терена. Едва след това ранените са натоварени.

2975

Следи от обстрела на медицинския вертолет.

3073

Смъртта е минала наблизо … Пилотът на медицинския хеликоптер, Роберт Кембел успешно извърши евакуацията под обстрела на талибаните.

2496

Сержант Хосе Ривера помага при товаренето на двама тежко ранени афганистански полицай.

9149

Тежки сражения. Евакуацията на ранените съвпада по време с доставката по въздуха на боеприпаси и провизии за батальона от морската пехота. Сухопътните връзки са прекъснати. Самолетите и хеликоптерите излита от база Еди, провинция Хилмед.

5185

Джошуа Браун плаче. Той е настъпил самоделна мина. Кракът му е откъснат под коляното.

18119

Редник Дейвид Ричвалски  е получил рана от осколка в главата.

20107

Афганистанец, баща на ранен селски работник евакуиран с американския медицински хеликоптер, си запушва ушите са да се предпази от силния шум при излитането.

2589

Афганистанско дете ранено при сражението също пътува с войниците към болницата.

4238

Първият медицински хеликоптер е пристигнал в лагер “Бастион”. Сержант Хосе Ривера дава знак на линейката да се насочи към хеликоптера.

13148

Пръв е извозен Дейвид Ричвалски.

15133

Няма коментари: