вторник, 16 април 2013 г.

Един скандал може да крие зад себе си съвсем друг: предизборно раздуха муха с подслушване за да скрият зад нея слона на злоупотребите в енергетиката

978-0-226-92374-1-frontcoverПсихология на тълпите е наука около, която не се шуми много въпреки, че мощни научни екипи снабдени с огромна изчислителна мощ работят денонощно в тази област. Те снабдяват власт имащите с модели на поведение за големи групи от хора и прогнозират поведението им в една или друга ситуация. Разбира се тези модели и прогнози никога няма да ги видите по CNN, бТВ, НОВА или да ги прочетете във вестник Преса. За ортодоксалните медии това е строго забранена територия.

Какво се случва в момента?

Умишлено или не, българската прокуратура беше набутана в играта с психосоциални техники, които нито познава, нито и е работата да използва. За да го обясним по най-лесен начин, ще използваме един от примерите, който американския психолог, специалист в поведение на групите, Muzafer Sherif(1953, 1961, 1966, Group conflict and cooperation) често използва пред студентите си.

Примерът, който ни дава едновременно и ключа , е съвсем прост: една вълна най-лесно може да бъде спряна от друга вълна; един пожар може да бъде най-лесно потушен от друг по-голям пожар и т.н. Днес опити за подобен сценарии текат и в българската политика като ролята на изпълнител на социално-манипулативните практики е поверена на българската прокуратура.

Всеки непредубеден наблюдател без особена трудност забелязва следното:

1. Прокуратурата за сега не дава сигнали, че е напреднала по разследванията за злоупотребите в енергетиката и кражбите от строителството на АЕЦ Белене за стотици милиони левове.

2. Главният прокурор не нареди създаването на специален екип за разследване на злоупотребите в енергетиката както направи в случая с подслушванията.

3. Главният прокурор не е определил срок, в който да представи междинните данни за злоупотребите в енергетиката и виновниците за това. При скандала за подслушванията този срок беше фиксиран от него на 12 дни.

4. Прокуратурата повдигна обвинения на Мирослав Найденов, но не и на Румен Овчаров, Корнелия Нинова и другите замесени в енергийните кражби.

5. Ясно се забелязва или поне се остава с впечатлението, че всички тези действия са директно насочени срещу ПП ГЕРБ и се случват в месеца преди парламентарните избори. Неволно, това превръща българската прокуратура в политически инструмент в ръцете на социалистическата партия и други политически сили свързани с организираната престъпност и Алексей Петров.

Това са двойни стандарти. Истинският огромен скандал за кражбите на стотици милиони от парите на българските данъкоплатци е потушен с друг далеч по маловажен, който е раздут до невероятни размери.

Тези събития и подходът към тях са типичен пример за социално инженерство и опит за подмяна.  Те са прекрасен пример, който покойния Музафер Шериф би могъл да използва пред студентите си за да илюстрира своите теории за психология на тълпите и манипулацията.

Няма коментари: