сряда, 17 април 2013 г.

Сърбия получи плесница от Германия: първо Косово след това в ЕС. Да му мислят в Скопие

Ситуацията на Балканите се накланя все повече в наша полза. Германия заяви, че н ито една една страна не може да започне преговори с Европейския съюз без да е решила проблемите си със съседите. Изказването му се отнася за Сърбия, но и за ФИРОм Македония където нито е решен спорът за името, нито е променана фашистката политика към българското население в страната, а

"Нормализирането на отношенията е сред критериите, необходими за европейската интеграция на Сърбия" каза германският външен министър Гидо Вестервеле и предупреди  Сърбия, че присъединяването й  към Европейския съюз ще остане "замразено, докато не бъде решен спорът с Косово". По тази причина договорът за присъединяване на Сърбия към ЕС ще бъде отложен, ако Белград не постигне споразумение с Прищина. На срещата присъстваше и Енвер Ходжай. Той обаче изрази увереност, че "останалите различия могат да бъдат превъзмогнати с храброст и решителност".

"Ако една страна представи резултати, а другата не, тази, която си е написала домашното не може да се смята за отговорна за това, че другата не е проявила добра воля", добави Вестервеле.

Ходжай заяви, че Прищина е била "шокирана", когато Сърбия не приема предложеното от Брюксел споразумение и каза, че все още се надява да бъде постигнато споразумение.

В същото време Щефан Фюле за ФИРОМ:

Запитан би ли поел риска да внесе в него евентуални териториални претенции, или претенции за малцинства в съседни страни, той увери, че се прави всичко възможно двустранните проблеми да бъдат решени по време на процеса на присъединяване:

“Не искаме тези мини от нерешенни двустранни въпроси да избухнат по средата на присъединителния процес, наистина правим всичко по силите си да намерим отговор за тях час по-скоро.”  Фюле допълни, че полага много усилия приемането на нови страни да укрепва ЕС, а не да добавя нови двустранни проблеми.

Няма коментари: