сряда, 20 февруари 2013 г.

Френската война в Мали, защо почти нищо не се знае за нея?

Ако забелязвате за войната в Мали почти нищо не се знае. Няма ги фоторепортажите от Либия, всичко е под пълна медийна цензура и има защо и все пак от това любителско видео можете да си представите какво се случва. В момента там се намират над 4000 френски войника. Ако прибавим към тях и спецчастите, които никой не знае колко са, жандармерията, която във Франция може да изпълнява и мисии в чужбина, логистиката, ВВС, ВМС и може да предположим, че общо в операцията са ангажирани над 8000 души.

Самата война се води на два фронта.

Първият е Провинция Гао и Ифогхас до границите с Мавритания, Нигерия и Алжир. Фронтът в този момент е активен и много динамичен. Той преминава от една територия в друга като за основна база на ислямистите служи граничната провинция с Нигерия. По тази причина френски специални части получиха позволение от Парламента на Нигерия да действат и на тяхна територия. Разгръщането им започна миналата седмица с поемане на охраната на нигерийските мини за уран на север. Разбира се мините се експлоатират от френската компания Арева.

Вторият фронт е на Североизток в район, който много прилича на Афганистан - скали, пресечена местност, множество пещери. Там действат френски редовни сили подкрепени от чадски наемници. В тази част DGSE(френската дирекция за външна сигурност) оповести, че ще остане най-малко до края на тази година.

Французите използват авиация, но не използват високо точни оръжия не защото нямат, а ... защото са много скъпи. Бомбардировките не се различават много от тези във войната Грузия-Русия. Бомбардират се цели квартали, а не отделни сгради.

И сега черешката на тортата. Малийската армия въобще не участва в операциите. Подразделенията и са автономни, паравоенни  и не се подчиняват на командването. Вместо това те водят битки по между си със съвсем практически цели например открадването на конвой с ориз ескортиран от друго поделение, каси с уиски или цистерна с гориво.

Дългосрочните перспективи са потънали в гъста мъгла въпреки, че краткосрочните цели са постигнати. Военните комюникета от Гао започват да приличат все повече на афганистанските с ежедневни жертви от френска страна, въздушни удари и опорни артилерийски точки разпръснати по стратегическите места. Провеждащата се в момента операция Пантера близо до Ардар ангажира леки танкове изглежда ще бъде успешна, но за какъв период от време?

Доколко френските въоръжени сили работят с възможния си максимален капацитет говори и факта, че в боевете са ангажирани и морските специални сили от бойна група Forfusco, който всъщност спечелиха войната в Либия. Бойна група Forfusco действа в района на Кидал подържани от ескадрон хеликоптери Тигър.

A-French-soldiers-lies-on-008

Няма коментари: