сряда, 7 май 2008 г.

Централните банки с общ фронт срещу финансовата криза. Големите излязоха на светло

Ако до сега е имало някакви съмнения, че сме във финансова криза, то днес те изчезнаха. Големите финансови играчи координирано приведоха в действие план за преодоляване на проблемите.

Първият залп беше даден както и подобава от най-мощния: днес на 11 март, Fed заедно с Централната Европейска Банка, обявиха серия от мерки за увеличаване на ликвидността на финансовите пазари. В общо комюнике те казват:

„Натискът върху някои пазари не престава да се интензифицира … Ние ще продължим да работим заедно и да вземаме необходимите мерки за да контрираме този натиск върху ликвидността.”

Но нещата не спират до тук. Двата колоса в световните финанси, предвиждат включването в инициативата на Националната Банка на Швейцария(BNS), Канадската и английската национални банки, както и японската банка.

Какво точно ще се прави?

1. Fed ще увеличи от 10 на 30 милиарда $ отворената кредитна линия за Централната Европейска Банка

2. Fed ще увеличи от 2 на 6 милиарда $ кредитната линия за Националната Банка на Швейцария

3. Централната Европейска Банка стартира нова операция в $ ( тук подробности не са известни) с капитал от 15 милиарда $. Резултатът от тази операция ще стане известен на 27.03.2008.

4. В същото време американците стартират нова процедура, която ще им позволи да заемат ценни книжа за 200 милиарда $ на група големи банки .

5. Fed еднократно ще увеличи ликвидността с 100 милиарда $, като в същото време ще започне изкупуване на книжа за същата сума.

Какво ни прави впечатление?

Първото е, че очевидно нещата са по-сериозни отколкото се е предполагало и това е наложили публично оповестена и политически подкрепена акция на финансовите колоси. Нещо което се наблюдава сравнително рядко - обикновено те привилегироват дискретността и стоят далеч от медиите. Фактът, че сега са излезли от сянката, говори достатъчно сам по себе си.

Второ, още веднъж много ясно виждаме кой е отговорен за световната икономика и къде са съсредоточени ресурсите. Такива кризи ни показват истинските Големи играчи, а не тези които претендират за титлата. Констатираме отсъствието на китайски и руски институции, които по една или друга причина не са били поканени в „кризисната група”.

Няма коментари: