сряда, 7 май 2008 г.

Защо Русия не е Америка, а Чечения не е Ирак

Защо САЩ категорично отказват да признаят руските действия в задкавказието като част от войната срещу тероризма, а чеченската съпротива да я приравнят с терористите от Ал Кайда?

Този фрагмент от документалния филм „Чеченски капан” отговаря много добре на тези два въпроса.

Сюжетът е следният:

1. Група руски войници се оказват в обкръжение.

2. Чеченците предлагат на на руснаците да се предадат, кaто животът им бъде запазен.

3. Руските войски вземат за заложници мирното население на чеченското село, в което са обкръжени - основно жени и деца и заплашват, че ще ги избият в случай на атака“Будете стрелять - перережем всех женщин и детей″

4. Чеченците се отказват от щурма и в последствие дошлите руски подкрепления пробиват блокадата.

5. Руските войници използвали за жив щит жени и деца се представят в медиите за герой.

6. Всичко това се случва преди събитията в Буденовска

Ето вече и отговорът на първия въпрос: „Защо Русия не е Америка?”. Защото американските войски в подобна ситуация не биха взели заложници, а ако ситуацията наистина е била чак толкова безнадеждна(това е съмнително защото са получили подкрепление), биха се били или биха се предали в плен. Според американския морал, използването на жени и деца за жив щит не е героизъм, а престъпление.

Отговорът на втория въпрос, „Защо Чечня не е Ирак?” е: защото ако на мястото на чеченците в тази операция бяха се озовали терористите от Ал Кайда, те само биха се зарадвали, че освен военната победа, те съвсем безплатно получават и доказателство за избиването на цивилни от руската армия. Следователно заплахата не би ги спряла да атакуват, а точно обратното. След това те биха използвали ситуацията в PR-акция, как някакви изроди са избили жени и деца.

Няма коментари: